Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, Rusya’nın Soçi şehrinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı “Atomexpo 2022” de açıklamalarda bulundu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde (NGS) inşaat çalışmalarının programa uygun şekilde devam ettiğini söyledi.
Zoteeva, Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS kullanılacak olan yakıtın Mayıs 2023’de Türkiye’ye getirileceğini paylaştı. Santraldeki birinci reaktör çalışmalarının yanı sıra diğer reaktörlerde de inşaatın eş zamanlı olarak sürdüğünü kaydetti.
Gelecek yılı sabırsızlıkla beklediğini belirten Zoteeva, 2023 yılında tüm inşaat çalışmalarının tamamlanacağını, birinci güç ünitesinde içinse taze yakıtın ülkeye getirileceğini bildirdi.
Nükleer Yakıtın Depolanacağı Tesis Hazır
Nükleer yakıtın imalatı ve Türkiye’ye getirilmesi için önemli aşamalardan geçmesi gerektiğine değinen Zoteeva, son 4 yıldır şirket ve düzenleyici kurumların yoğun çalışmalar sürdürdüğünü vurguladı.
Nükleer yakıtın imal edilme aşamasında çok önemli süreçlerden geçtiğinin ve sıkı denetime tabi tutulduğunun bilgisini verdi. Nükleer yakıtın depolanacağı tesisin hazır olduğunu ve yakıt imalatının başladığını ekledi.
Santral Türkiye Ekonomisine 50 Milyar Dolar Katkı Sağlayacak
Nükleer santral projesinde genç ve uzman istihdamının devam ettiğini söyleyen Zoteeva, santralin Türkiye ekonomisine yapacağı katkıyı 50 milyar dolar olarak öngördü. Söz konusu projenin bölgeye katkısına da dikkat çekti.
Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Mahallesi’ne işaret ederek, inşaat sahasına 30 kilometre uzaklıkta bulunmasına rağmen son 3,5 yıl içinde konut fiyatları 6,5 kat arttığının altını çizdi.
Bölgede Emlak Sektörüne Yatırım Yapılması Tavsiye Edildi
Bahsi geçen bölgede emlak sektörüne yatırım yapılmasını tavsiye eden Zoteeva, ileriki süreçte konut fiyatlarının 12 kat artacağını öne sürdü. Santralin işletmede bulunacağı 80 yıl içinde bölge ekonomisine katkı sağlayacağını aktardı.
Akkuyu NGS’de güvenlik önlemlerine yapılan maliyetin, tüm proje maliyetinin yüzde 40’ına eş değer olduğunu ve güvenlik sistemlerine önem verildiğini ifade etti. Toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip ve dört reaktörden oluşacak Akkuyu NGS’de, ilk reaktörün 2023’te devreye alınması hedefleniyor.
Kaynak: AA