Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Air France-KLM ve Boeing Ayakta Kalmanın Yollarını Arıyor

Hava yolu şirketleri coronavirüs salgının yarattığı etkileri telafi etmekte zorlanırken, finansal açıdan ayakta kalabilmek için hükümetlerden mali destek istiyor.
Air France-KLM ve Boeing Ayakta Kalmanın Yollarını Arıyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dünya genelinde 207 bin insanın ölmesine sebep olan Covid-19 pandemisi tüm hayatımızı alt üst etti. İlk olarak 12 Aralık‘ta Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs yaklaşık dört ay gibi kısa bir süre içerisinde dünyanın neredeyse tüm noktasına ulaştı. Şu anda 3 milyona yakın insan Covid-19 nedeniyle tedavi görüyor.

Hükümetler salgını kontrol altına almak ve yayılmasını engellemek amacıyla ilk olarak ülkeye giriş çıkışlarını kapatırken, tüm uçuşları durdurarak seyahat yasağı getirdi. Dolayısıyla salgından en fazla etkilenen sektörlerin başında hava yolu taşımacılığı geliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) hava yolu şirketlerinin gelirlerinin bu yıl en az 314 milyar dolar azalmasını bekliyor.

Uçuş Sayılarındaki Düşüş
Kaynak: Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA)

Fransa ve Hollanda şirketlerinin ortak havayolu şirketi olan Air France-KLM de pandemiden yara alan hava yolu şirketlerinden birisi.

Elde edilen bilgiye göre şirket koronavirüsün yarattığı hasarı telafi etmek için bağlı olduğu Fransa ve Hollanda hükümetlerinden mali yardım alacak.

GCM Yatırım Banner
Air France-KLM, salgınla mücadelede ekonomik anlamda ayakta durmak için 12 milyar dolar finans desteği alacak.

Air France-KLM Mali Sıkıntı YaşıyorHollanda hükümetinin 2-4 milyar Euro arasında, Fransa hükümetinin ise 7 milyar Euro tutarında destek paketi açıkladı. Şirket web sitesinde yaptığı duyuruda 26 Mayıs Salı günü hissedarların toplanacağını bildirdi. Söz konusu destek paketleri henüz resmi olarak onaylanmasa da kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak devlet desteği almaya başlayan şirketin bu süreçte işçilerin maaşlarını ve hissedarların temettülerini dağıtmayacağı ihtimali de göz ardı edilmiyor. Birçok hava  yolu şirketi gibi iflas endişesiyle çalkalanan Air France-KLM’nin borsada işlem gören hisseleri de negatif etkilendi.

Air France-KLM Hisse Fiyatı
Kaynak: CNBC

TSİ 14:30’da %1,88 artıda 4,546’dan işlem gören hisse senedi 2020’nin başında 10,25 seviyesinde seyrediyordu. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uçuşların durdurulmasıyla, şirketin hisselerinde de sert düşüşler gözlendi.

IATA tarafından hazırlanan raporda, salgın hastalık nedeniyle bu yıl yolcu sayısının %55 düşeceği ve 6,7 milyon kişinin işsiz kalabileceği ifade ediliyor. Dünyanın en büyükleri arasında yer alan Alman hava yolu şirketi Lufthansa da Mart ayında 1,4 milyar Euro gelir kaybına uğradıklarını açıkladı.

Dünyanın en büyük uçak ve helikopter üreticisi olan ABD’li Boeing de devlet yardımına başvurmak üzere.

Boeing Devlet Yardımına BaşvuracakGeçen yıl art arda meydana gelen uçak kazaları nedeniyle zaten zor bir dönem geçiren Boeing, coronavirüs etkisiyle iyice darbe aldı. Gelecek hafta çeyreklik finansal sonuçları açıklanacak. Hükümetten milyarlarca dolarlık yardım paketime başvurması beklenen şirketin bu süreci nasıl atlatacağı merak ediliyor.

Mega jet üretimine ara veren Boeing, binlerce insanın işsiz kalmasına sebep olacak. Fakat gelecek hafta yapılacak toplantıdan çok sancılı bir açıklama çıkması bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre 787 dreamliner tipi uçakların üretimini de yarıya indirmesi beklenen şirket, eğer bu kararı alırsa istihdamında ciddi oranda daralma oluşturabilir.

Boeing’in mali açıdan yaşadığı bu zorluk elbette hisse senetlerine de yansıdı. New York Borsası’nda işlem gören Boeing Co. hisseleri Şubat ayında 348 dolara kadar çıkmıştı. Salgının başladığı ve tüm ülkelerde en yoğun yaşandığı Mart ayının ortasında 90 dolara kadar geriledi. 

Boeing Hisse Fiyatı
Kaynak: Trading View

TSİ 15:00’da ise %6,36 ekside 128,98 dolardan işlem görüyor. Boeing CEO’su Dave Calhoun, gelecek dönemde sektör iyileşmeye başladıkça, arz ve talebi dengelemeleri gerektiğini belirtti. Şirketin bordro kesintilerinin 160 bin çalışanın %10’una denk geldiği biliniyor.

Bunun da erken emeklilik gibi seçeneklerle değerlendirilmesi ihtimaller arasında yer alıyor. Ancak yatırımcıların şirketin ikinci ve üçüncü çeyrekte gelire geçebilmek için gerekli olan likiditeyi nereden bulacağı konusunda endişeleri aynı hassasiyetle devam ediyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.