Pandemiden bu yana arz zincirindeki kırılmayla düşüş eğiliminde olan otomotiv sektörünü canlandırmak ve pazarın toparlanmasını sağlamak için elektrikli araç seçeneği göz önünde bulunduruluyor. Dünya çapında yüksek sesle konuşulun iklim krizi için de sıfır emisyona geçiş fikri gündemde tutuluyor.
Dünya, tüm hızıyla elektrikli araçlara yönelirken, Türkiye’de özellikle yakış fiyatlarının artışı, ülkede elektrikli araca olan talebi artırdı. Ancak elektrikli araç ithalatında Türkiye güçlük yaşıyor.
Konuya ilişkin açıklama yapan Kia Türkiye Genel Müdürü Can Ağyel, çip krizi nedeniyle sınırlı sayıda üretilen araçların teslimatında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ayrımcılık gözetildiğine temas etti.
Çünkü AB ülkelerinde yeşil ekonomiye geçiş kapsamında emisyon konusunda ağır yaptırımlar uygulanıyor. Türkiye ise bu kapsamda yer almadığı için tedarikte arka planda kalıyor.
Ağyel, “Markalar ,yeni elektrikli modellerde önceliği Avrupa ülkelerine veriyor, dolayısıyla biz istediğimiz sayıda araç alamıyoruz” şeklinde açıklama yaptı.
“Yurt Dışından İstediğimiz Adetlerin 10’da Birini Ancak Alabiliyoruz”
Kia Türkiye Genel Müdürü, elektrikli araç tedarikinde Türkiye’nin 10’da 1 oranında ithalat yapabildiğini söyleyerek şöyle konuştu:
“Tabii ki istenilen oranlarda olmuyor ama yine de belirli adetlerde elektrikli araç getiriyoruz. Yurt dışından istediğimiz adetlerin 10’da birini ancak alabiliyoruz.”
Ayrıca ülkede talebin yüksek oranda olduğunu belirterek, arz tarafında sıkıntı yaşanmasa talebin 10 katı daha fazla olacağı yorumunu yaptı.
Ağyel, “Şu ana kadar 50’ye yakın elektrikli Niro, 50’ye yakın EV 6 getirdik ve sattık. Yılın sonuna kadar bir bu kadar daha elektrikli araç getirebiliriz. Talep ne kadar derseniz bunu 10’la çarpın” dedi.
“2030’da Satışların Yüzde 30’u Elektrikli Olacak”
Dünyanın giderek yeni bir üretim modeline ve yeşil enerjiye yöneldiğinin altını çizen Ağyel, 2030 yılına gelindiğinde pazarın yüzde 30’unun elektrikli araçlardan oluşacağı yönünde tahminini paylaştı. Ağyel’in değerlendirmesi şöyle:
“2026’da toplam satışların yüzde 21’i, 2030’da ise yüzde 30’u tam elektrikli araçlardan elde edilecek. Hibrit araçların da dahil edilmesiyle toplam satışlar içinde elektrikli ve elektrik destekli araçların payı yüzde 52’ye ulaşacak. 2030’da Türkiye’de de AB’ye paralel bir ürün gamına sahip olacağımızı öngörüyoruz. Çünkü bu dönüşüm Türkiye için de geçerli.”
ACEA: Otomobil Pazarında Durum İyiye Gitmiyor, Elektrikli Araç Elzem
Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA), 2019-2022 dönemine ilişkin otomobil pazarı verilerinde pazarda beklentinin aşağı yönlü olduğunu paylaşmıştı.
Pazarın toparlanması için çağrıda bulunan ACEA, gerekli politikaların oluşturulmasını ve elektrikli araç seçeneğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini duyurmuştu.