Birliğin gruba katılımı geçen yıldan bu yana gündemde yer alırken yayımlanan yeni bir rapor, Afrika Birliği (AfB) G20’ye dahil edilmesinin bir etik ve adalet meselesi olduğunu savundu. Araştırmacılara göre Afrika Birliği, dünyanın en büyük ekonomik güçlerinin acil küresel sorunları tartıştığı ve bunlara çözümler önerdiği bir forum olan G20’ye dahil edilmeli.
G20, Avrupa Birliği Komisyonu ve 19 ülkeden oluşturuyor. Bu ülkeler, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan ve Türkiye.
AfB’nin de bu gruba girmesini savunan araştırmacılar, “Her ülke, ortak geleceğimizi ve hepimizi etkileyen en önemli dünya meselelerini tartışan bir karar alma masasında yer almalı” dedi.
Raporun 11 yazarı arasında Columbia Üniversitesi’nden ekonomist Jeffrey Sachs ve Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkeler Klinik Araştırmalar Ortaklığı’nın yönetici direktörü olan Michael Makanga yer alıyor.
Makanga, G20’nin uluslararası ekonomik iş birliği için en üst düzey çok taraflı forum olduğunu vurgulayarak “etik ve ahlaki nedenlerle, Afrika’nın masada temsil edilmesi çok önemlidir” diyor.
Raporun bir başka yazarı Fransa, Japonya ve ABD’nin çeşitli zamanlarda Afrika Birliği’nin katılımını desteklediğini anımsatarak şu an Hindistan’ın da bunun için bastırdığını belirtti.
G20’nin yetki alanına giren küresel zorlukların çoğunun daha geniş katılım gerektirdiği aktarılırken, “özellikle ülkeler ve bölgeler daha zengin ulusların eylemlerinden zarar görüyorsa” ifadeleri kullanıldı.
Afrika, küresel karbon emisyonlarının yalnızca yaklaşık yüzde 3’ünden sorumlu olmasına rağmen, iklim değişikliği nedeniyle gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 5 ila yüzde 15’ini kaybediyor.
Aynı zamanda araştırmacılara göre G20 ülkelerinin pandemiye verdiği yanıt Afrika Birliği’ni dahil etmek için bir başka neden. G20, pandemi nedeniyle en savunmasız ve en fazla risk altında olanların korunmasına ve onlara yardım edilmesine söz verse de bu gerçekleşmedi.
Raporda UNICEF’in verilerine atıfla, “2021’de G20 üye ülkeleri, Sahra altı Afrika’dakilere kıyasla kişi başına 15 kata kadar daha fazla COVID-19 aşı dozu aldı” dendi.
Finansmana erişim başka bir örnek olarak gösterildi. Yazarlar, pandemi sırasında, yüksek gelirli ülkelerin ekonomilerini pandeminin en kötü ekonomik etkilerinden korumak için kullanılan sıfır faiz oranlarıyla 17 trilyon ABD doları borçlanabildiklerini yazdı.
Buna karşılık, birçok düşük gelirli ülke, nüfuslarını aynı şekilde korumak için borç alamıyor çünkü bu ülkeler zaten çok borçlu. Yapabilenlerse, yüksek faiz oranları ödemek zorunda kaldılar.
Araştırmacılara göre Afrika Birliği’nin dahil edilmesi, 55 Afrika ülkesinin tamamını G20’ye getirecek ve böylece sadece bir ek koltuk pahasına 54 ülkeye statükodan daha fazla temsil hakkı sunacak.