Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatar, depremin etkilerinin ayrıntılı şekilde incelendiğini belirterek, çok yoğun bir artçı sarsıntı olduğunu söyledi.
Olağan dışı bir durum yaşandığını belirten Tatar, şu ana kadar toplam artçı sayısının 3 bin 858 olduğunu ifade etti. Deprem 2000 bin yıllık en büyük deformasyonu yarattığını vurgulayan Tatar, “Bu deprem Anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem. Bu 2 depremin toplam etki süresi 2 dakikalık bir süreye yayılıyor. Derinliği ortalama 8.5 ile 10 kilometre.” diye konuştu.
Kar ve Çığ Uyarısı
Tatar elde ettikleri son verilere göre yer kabuğunda 7,3 metreye kadar yer değiştirmeler olduğunu söyledi. Kar yağan noktalarda çığ olabileceğini vurgulayan Tatar, “Kırsala yakın bölgelerde çığ, heyelan ve kaya düşmesi tehlikesi bulunuyor.” diye konuştu.
Yüzey kırığının 400 kilometrenin üzerinde olduğuna dikkat çeken AFAD Genel Müdürü, bunun birçok Avrupa ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük olduğunu söyledi ve artçı sarsıntıların sürdüğünü aktardı.
Tatar, vatandaşların riskli binalardan uzak durması gerektiğini belirterek, “Çok yoğun kar yağışının olduğu bölgelerde çığ tehlikesi olabilir. Kimi yerlerde heyelan ve kaya düşmesi olayları da olabilir.” uyarısında bulundu.
‘Riskli Binalara Girilmemeli’
AFAD Genel Müdürü Tatar, artçı sarsıntıların sürdüğünü belirterek halen bölgede çok sayıda yıkılmamış ağır hasarlı ya da orta hasarlı binalar olduğunu belirtti.
Bu nedenle vatandaşların bu binalardan uzak durmasının önem taşıdığını söyleyen Tatar, 4 ve 5 üzerindeki artçılar sonrasında yıkılmamış olan binalarda da yıkımlar meydana gelebileceğini ifade etti.
6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık depremler, 10 ilde yıkıma neden oldu. Son verilere göre depremlerde hayatını kaybeden insan sayısı 35 bin 418’e ulaştı. 105 bin 505 kişinin yaralandığı ve 13 bin 208 kişinin tedavi altında olduğu bilgisi verildi. (AA)