Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Mercator Çin Araştırmaları Enstitüsü ve Avrupa Politika Merkezi’ne (EPC) AB-Çin ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Leyen, dünyanın herhangi bir yerinde Çin-AB ilişkisinin en karmaşık ve önemli ilişki olduğunu savundu.
kolayca yatırım yapın
İki merkezin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Leyen, ikili ilişkinin nasıl yönetileceği ve gelecekteki ekonomik refah ile ulusal güvenlik için etkinliğin belirleyici bir faktör olacağını belirtti.
AB, Çin ile Bağlarını Koparmak İstemiyor
AB’nin Çin ile ekonomik, toplumsal, siyasi ve bilimsel bağları koparmak istemediğini vurgulayan Leyen, Çin’in hayati bir ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. AB’nin mal ihracatının yüzde 9’unu ve mal ithalatının ise yüzde 20’sinden fazlasını Çin tarafından oluşturulduğunu bildirerek şöyle konuştu;
“Özellikle sağlık, dijital ve temiz teknoloji sektörlerinde kendi ekonomimizi ve sanayimizi daha rekabetçi ve dirençli hale getirmeliyiz.”
Yaygın yoksulluk ve ekonomik izolasyonla mücadele eden Çin’in 50 yıldan kısa bir sürede dünyanın en büyük ikinci ekonomisi konumuna geldiğine işaret etti. Ayrıca birçok ileri teknolojide de lider konumunda olduğunu bildirdi.
İki Ülke İlişkilerinde Dengesizlik Artıyor
Leyen açıklamasında, ikili ilişkilerde dengesizlikler artarken, mal ve hizmet ticaretinde karşılıklı olarak faydalı ve risksiz bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
İki ülke arasındaki ilişkilerdeki dengesizliğinse Çin’in devlet kapitalist sisteminin yarattığı çarpıtmalardan giderek daha fazla etkilendiğine dikkat çekti.
Ticari ilişkilerin şeffaflık, öngörülebilirlik ve mütekabiliyet temelinde yeniden dengelenmesi gerektiğini dile getiren Leyen, ticaret ve yatırım ilişkilerinde Çin ve AB’nin refahının artırılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.
Çin-Avrupa İlişkisi Siyah veya Beyaz Değil
Son 3 yılda dünyanın ve Çin’in değiştiğine işaret eden Leyen, “Çin stratejimiz çerçevesinde Kapsamlı Yatırım Anlaşması’nı yeniden değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
AB-Çin ilişkisinde ayrıştırma yerine risklerin azaltılması gerektiğini dile getiren Leyen, yakında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile söz konusu ilişkiyi yönetmek için Pekin’i ziyaret edeceklerinin bilgisini verdi.
Ursula von der Leyen, “Çin’den ayrılmanın ne uygulanabilir ne de Avrupa’nın çıkarına olduğuna inanıyorum. İlişkilerimiz siyah ya da beyaz değildir ve tepkimiz de olamaz.” ifadelerini kullandı.