Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya’nın deniz yoluyla ithal ettiği Rus petrolüne yönelik yaptırımlar ve varil başına 60 dolar olarak tavan fiyat uygulamasının bugün yürürlüğe girdiği açıklandı. Haziran’da AB’nin 6’ncı yaptırım paketinin geçiş sürecinin sona ermesiyle bugün uygulamaya girdiği kaydedildi.
AB Komisyonu’nun Mayıs başında hazırladığı 6’ncı yaptırım paketini hatırlatılarak, pakette ise Rusya’dan ham petrol ve rafine ürün tedarikinin aşamalı olarak kaldırılmasının yer aldığı eklendi.
AA’nın derlediği habere göre AB üyesi ülkeler petrol ambargosu için yoğun müzakereler yürüttü. Müzakereler sonucunda AB ülkelerinin Rusya’dan tankerlerle petrol alımını kapsayarak ve boru hatlarının yaptırım dışında tutarak revize edilen bir uzlaşı sağladığı belirtildi.
Druzhba Boru Hattı Yaptırımdan Muaf Tutulacak
Anlaşmanın sağlayabilmesi için AB ülkelerinin, Rusya’dan Avrupa’ya petrol taşıyan Druzhba boru hattını yaptırımlardan muaf tuttuğuna dikkat çekildi.
AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının 3’te 2’sini deniz yoluyla, 3’te 1’i de boru hattıyla yaptığının bilgisi verilirken, ülkelerin savaş öncesinde tükettiği petrolün yaklaşık yüzde 25’ini Rusya’dan ithal ettiği iletildi.
Böylelikle yaptırımla birlikte AB’nin Rusya’dan petrol ithalatının yüzde 90’ına son verilmiş oldu.
Rus Petrolüne Varil Başı 60 Dolar Tavan Fiyat Uygulanacak
Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulama kararı da bugün itibarıyla yürürlüğe girdiği vurgulandı.
Uygulama ile birlikte Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satılması durumunda, G7 ve AB ülkelerinde bulunan şirketler nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetleri sunamayacak.
Yeni Bir Fiyat Sınırlandırma Mekanizması için Görüşülüyor
Şirketlerin bahsi geçen hizmetleri sunabilmesi için Rus petrolünü belirlenen tavan fiyatın altında alması gerekecek. Ayrıca tavan fiyat uygulamasına ek olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizmasının kurulmasının da olasılıklar arasında yer aldığı bildirildi.
Bu mekanizmanın ise Rus petrolüne uygulanan tavan fiyatın dünya piyasasındaki fiyatların yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacağı tahmin ediliyor.
AB ülkelerinin bugün uygulamaya başladığı tavan fiyatın iki ayda bir yeniden değerlendirileceği de kaydedildi.
AA’nın haberine göre Rusya, dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu sağlıyor. Rus yetkililer ise söz konusu uygulamaya karşı tepkili. Tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satılmayacağına dikkat çekildi.
KAYNAK: AA