Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından Haziran 2022’de kabul edilen Rusya’dan deniz yoluyla taşınan rafineri petrol ürünleri ithalat yasağı bugün itibariyle uygulamaya girdi. Söz konusu yaptırım, 8 aylık geçiş sürecinin sona ermesiyle resmen başladı.
Yaptırımla birlikte Rusya’dan deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünleri AB ülkeleri tarafından satın alınamayacak.
5 Şubat’tan önce satılan ve gemilere yüklenen petrol ürünleri için 55 günlük bir geçiş süreci olduğu kaydedildi. Ancak geçiş süreci boyunca kısıtlamalardan etkilenmeyecek olan petrol ürünlerinin 1 Nisan’a kadar nihai varış noktasına ulaştırılıp tankerlerdeki yüklerin boşaltması gerekiyor.
Söz konusu yaptırımla AB ve G7 ülkeleri, Rusya’nın üçüncü ülkelere yaptığı rafineri petrol ürünleri ihracatına da sınırlamalar getirdi.
Ham Petrolden Ucuz ve Pahalı Rafine Ürünler
Böylece Batı ülkeleri Rusya’ya yüksek değerli ve düşük değerli rafineri ürünleri olmak üzere iki farklı tavan fiyat uygulamış olacak. Uygulamaya geçen yaptırımda, ham petrolden ucuz ve ham petrolden pahalı rafineri ürünler olmak üzere iki sınıfa ayrıldı.
İlk sınıf olan görülen Rus dizeli ve gaz yağı varil başına 100 dolardan, ikinci sınıf olaraksa daha ucuz sıvı yakıt ve açık renkli petrol ürünleri varil başına 45 dolardan olarak tavan fiyat uygulanacak.
Rusya’dan üçüncü ülkelere yapılan rafineri petrol ürünleri ihracatı ancak belirlenen tavan fiyatın altında satılması durumunda taşımacılık, sigorta ve finansman gibi çeşitli hizmetleri sunabilecek.
AB’nin Rus Petrolü Yaptırımları
Avrupa Birliği ülkeleri Rusya’nın deniz yoluyla ithal ettiği Rus petrolüne yönelik yaptırımlar ve varil başına 60 dolar olarak tavan fiyat uygulamasını ise 5 Aralık’ta yürürlüğe girmişti.
AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik ithalat yasağı ve varil başına 60 dolar tavan fiyat kararlarının uygulanmasına da 5 Aralık’ta başlanmıştı.
Böylece Rus petrolünün üçüncü ülkelere belirlenen fiyattan daha yüksek bir seviyede satıldığında G7 ve AB ülkelerinde bulunan şirketler nakliye, sigorta ve aracılık gibi çeşitli hizmetler sunmayacaktı.
KAYNAK: AA