
Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve iktidardaki koalisyon partisi, Pazar günü yapılan seçimlerde çoğunluğu kazansa da Abe’nin uzun süredir anayasayı revize etme hayali için gerekli oyları alamadı.
Analistler seçimlerin ardından hükümetin ekonomiye ve özellikle de Japon otomotiv sektörü olmak üzere ABD ile ticaretine odaklanacağını söylüyor. Japon basınında çıkan haberlere göre Abe’nin Liberal Demokrat Partisi ile ortağı Komeito Partisi, parlamentonun üst kanadı için seçimlerde 124 sandalyenin en az 69’unu kazandı.
Ancak koalisyon 85 sandalye olan süper çoğunluk seviyesinin altında kaldı ve bu da Abe’nin ordusunu daha yasallaştırması için anayasayı revize etme hayalini gerçekleştiremeyeceğine işaret etti.Bugün seçim sonuçlarının ardından konuşan Abe, ekonomiyi birinci öncelik haline getirme taahhüdüyle daha fazla teşvik olabileceğinin sinyalini verdi. “Ticaret sürtünmeleri ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkması gibi olaylarla küresel ekonomik görünüm üzerindeki belirsizlik devam ediyor. Aşağı yönlü risklere tereddüt etmeden yanıt vereceğiz ve esnek ve olası tüm adımları atacağız.” dedi.
Seçimlerin ardından Japonya’nın dış politika ve ticarette büyük kazanç sağlayacağı düşünülürken Fujitsu Research Institute ekonomisti Martin Schulz, Abe için başka bir önceliğin ABD ile ticari görüşmeler olacağını ve kilit bir konunun Japonya’nın otomotiv endüstrisi olacağını söyledi. Nitekim iki ülkenin, Japonya’nın ABD’li çiftçiler için pazarına yeni erişim karşılığında Washington’un bazı Japon otomobil parçaları için tarifeleri azaltması konusunda anlaşma için çalıştıkları biliniyor.
Martin Schulz’a göre iyi haber, Abe’nin Japonya’nın diğer ülkelerle olan ilişkilerinde yaygın bir destek almaya önem vermesi. Ancak tarifeler, Japonya ekonomisi için temel olan otomobil endüstrisi için kötü olabilir. Schulz bu noktada; “Bu yüzden seçimler Abe için inanılmaz derecede önemliydi. Ülkenin onu desteklediğini gösteriyor. Seçimlerden sonra herkes biliyor ki ABD ile büyük bir müzakere geliyor. Otomobil endüstrisine dokunamazsınız çünkü çok büyük” dedi.
Eurasia Group Asya Direktörü Scott Seaman ise Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin güç konusundaki tutumunun devam edeceğini savundu. Seaman, süper çoğunluğun sağlanamamasının Abe’yi görevden ayrılmadan önce anayasa değişikliğini zorlamaya devam etmekten alıkoymayacağını belirtti.
Japonya’nın en büyük ikinci muhalefet partisine gönderme yapan Seaman, Abe’nin bu alandaki en büyük odağının daha fazla meclis üyesini ikna etmekte olacağını aktardı. Yine de Abe’nin 2020 sonuna kadar hedefe ulaşamayacağını savundu. Gerekçesini ise Komeito Partisi’nin yanında sol eğilimli partilerden ve halktan gelen ilgisiz destek olarak açıkladı. Çünkü pek çok insanın emeklilik reformu ve ekonomiyi güçlendirme gibi konuları daha acil öncelikler olarak gördüğünü anlattı.