
Bugün parlamentoda yaptığı açıkalmalarla gündeme gelen Ishiba, ülkenin ulusal çıkarlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, ABD’deki en büyük yatırımcı olarak Japonya’nın diğer ülkelerle aynı muameleye tabi tutulmaması gerektiğini savundu.
2 Nisan’da yürürlüğe girmesi planlanan tarife, Tokyo’nun muafiyet sağlamak için artan yatırımlar ve enerji alımları da dahil olmak üzere diplomatik çabalarına rağmen, ABD yapımı olmayan tüm otomobillere uygulanıyor.
Tedbirlere ilişkin ayrıntı vermeyen Ishiba şöyle konuştu:
“Japonya’nın ulusal çıkarları için en iyi olanı düşünmemiz gerekiyor. En etkili yanıtı düşünürken tüm seçenekleri masaya koyuyoruz.”
Analistler, Japonya’nın ABD’ye otomobil ihracatına olan bağımlılığı göz önüne alındığında, bu hareketin Japonya ekonomisine ağır bir darbe indirebileceğini söylüyor.
Maliye Bakanlığı verilerine göre otomobiller Japonya’nın 2024’te ABD’ye yaptığı toplam ihracatın yüzde 28,3’ünü oluşturarak tüm kalemler arasında en büyük orana sahip.
Otomotiv endüstrisi, Japonya’nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturuyor ve otomobil üreticileri yurtdışında elde ettikleri büyük karları çalışanlarına dağıttıkça son zamanlardaki ücret artışlarının itici gücü oldu.
ABD otomobil tarifelerinde yüzde 25’lik bir artışın Japonya’nın GSYİH’sini yaklaşık yüzde 0,2 oranında düşürmesini bekleyen Nomura yönetici ekonomisti Takahide Kiuchi, “Trump tarifesinin Japonya ekonomisini hemen bozulmaya itme potansiyeli var” dedi.