Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık büyük depremlerin ardından dünyanın dört bir yanından uzmanlar değerlendirmelerde bulunuyor. Son olarak ABD’de Western Washington Üniversitesinde Jeoloji Profesörü Jackie Caplan-Auerbach, depremin büyüklüğünü gözler önüne seren açıklamalarda bulundu.
Yaşanan son depremleri trajik bir olay olarak tanımlayan Caplan Auerbach, Doğu Anadolu fay hattı için görülmemiş bir olay olduğunu ve Türkiye’de depremler olsa da bu büyüklükte bir depremin uzun zamandır olmadığına dikkat çekti.
Bölgenin sismik olarak aktif olduğunu ve zaman içinde büyük depremler yaşandığını vurgulayarak, Caplan-Auerbach, buradaki en önemli şeylerden birisinin depremin yüzeye yakınlığı olduğunu ve bunun da sarsıntının daha şiddetli deneyimlenmesine yol açtığını söyledi.
Depremi En Büyük Nükleer Testle Kıyasladı
Depremin büyüklüğü hakkında da değerlendirmelerde bulunan Caplan-Auerbach, bu depremin çok çok büyük olduğunu ve dünyanın en büyük nükleer testiyle kıyaslanabileceğini söyledi.
Depremin çok uzun bir alana yayıldığını ve fay hattı ne kadar uzunsa daha çok alanın sarsılacağını sözlerine ekledi. Depremin yaşandığı fay hattının 300 kilometreden daha uzun bir alana yayıldığını belirten profesör, bu nedenle de bu kadar çok insanın etkilendiğini vurguladı.
Caplan-Auerbach, sözlerinin sonunda “Umarım bu depremden ders çıkarırız. En basit tabirle inşa kodlarımızı geliştirmemiz gerekiyor çünkü büyük trajedilerin kaynağı binalar. Eski binalar şu an bildiğimiz seviyelerde yapılmadı. Umarım buradan bir şeyler öğreniriz. ifadelerine yer verdi. (AA)