Silikon Vadisi Bankası (SVB), 10 Mart’ta internet kaynaklı bir hareketin ardından iflasını duyurmuştu. Sonrasında ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), piyasalarda düşüşe neden olan bankaya kayyum atamıştı. Çöküşün üzerine küresel bankacılık sistemi büyük yaralar aldı.
Bankacılar, söz konusu hareketin ardından sosyal medya kullanımıyla ilgili risk yönetimi, izleme ve acil durum prosedürlerini güçlendirmeye yönelik çalışmalar başlattı.
ABD’de yönetim kurulu odalarında bulunan yöneticilerin, mevduat çıkışlarında veya hisse senedi üzerinde baskıya yol açabilecek çevrimiçi tehditlere karşı programlar ve planlar geliştirdiği kaydedildi.
Yedi bankacılık sektörü yöneticisi ve analisti bankaların değişen zamana uyumu ve açığa satış yapanların hisselerine yönelik çevrimiçi saldırıları durdurmak için acil çabaların gerektiğinin altını çizdi.
Sosyal Medya Söylentileri Panik Satışlara Yol Açıyor
SVB’nin iflas duyurusunun öncesinde sosyal medyada bankanın mali durumunu sorgulayan söylentileri müşterilerin panik satışlara başlamasına sebep oldu. Müşteriler hesaplarından saniyede yaklaşık 1 milyon dolar çekti.
Tüm bu sebepten ABD’li borç verenler, sosyal medyanın rolünü pazarlama aracı yerine potansiyel bir risk olarak yeniden hesaplayarak çalışmalarını yürütüyor.
Bankalarla çalışan bir danışmanlık firması olan ThoughtLinks’in kurucusu Sumeet Chabria, “Sosyal medya riski öncelikle itibarla ilgiliydi ancak şimdi varoluşsal olan mevduat kaçış risklerine yol açtı.” ifadelerini kullandı.
Chabria, “Bu tehditle mücadele etmek için iş sürekliliği planlarının yanı sıra, şu anda acil müdahale ve risk yeteneklerini güncellemek için çalışan bazı küçük borç verenler için bir uyandırma çağrısı oldu.” dedi.
SVB’den 10 Saat İçinde 42 Milyar Dolar Çekildi
Silikon Valley Bank’ın eski CEO’su Greg Becker ise sosyal medyayı SVB’nin çöküşünde benzeri görülmemiş bir faktör olarak suçladı. Reuters haberinde Becker’ın, Senato Bankacılık Komitesi’ne bir yazı yazarak mudilerin SVB’den 10 saat içinde 42 milyar dolar çektiğini bildirdiği yer aldı.
SVB’nin hızlı düşüşü piyasaları alt üst etti. 8 Mart’ta banka, menkul kıymetleri sattığını ve sermaye artırdığını duyurmuştu.
Ancak bankanın mali sağlığıyla ilgili endişeler arttıkça, Bay Area teknoloji endüstrisindeki müşteriler endişelerini sosyal medyalarından paylaştılar. Endişeli müşteriler, mobil uygulamalar ve çevrimiçi bankacılık aracılığıyla bankadaki paralarını çektiler.
Bankalar Sosyal Medyayı Risk Yönetimi Programlarına Eklemek için Harekete Geçti
SVB’nin çöküşünün ardından ABD’li First Republic Bank da iflasın eşiğine geldi. Sosyal medyadaki söylentiler üzerine First Republic Bank’ta benzeri görülmemiş bir mevduat çıkışı yaşanmıştı. First Republic Bank eski CEO’su Michael Roffler da bankanın çöküşünden sosyal medyayı sorumlu tuttu.
Reuters haberinde görüşmelerin gizli olduğuna işaret ederek, isimlerinin açıklanmasını istemeyen bölgesel banka yöneticilerinin görüşlerine de yer verdi. Söz konusu banka yöneticileri ve direktörlerinin şirketlerine sosyal medyayı risk yönetimi programlarına ekleme talimatı verdiğine dikkat çekildi.
İsminin vermek istemeyen yönetici; risk departmanlarının bankaların internetle ilgili riski ölçmelerine, buna hazırlanmalarına ve buna yanıt vermelerine olanak tanıyan planı detaylandırmak için çekildiğini söyledi.