Avrupa Birliği Komisyonu, üye ülkelerin ekonomik durumlarını değerlendiren ve tavsiyeler içeren “Avrupa İlkbahar Sömestr Paketi” başlıklı çalışmasını paylaştı. Söz konusu çalışmada ülkelerin sağlam mali pozisyonu devam ettirmeleri ve nominal artışı sınırlayan ihtiyatlı mali politikalar yapmaları istendi.
Çalışmada, enerji fiyatlarının yeniden yükselmesi durumunda desteklerin enerji tasarrufunu teşvik edecek şekilde ayarlanması gerektiği belirtildi. Söz konusu desteklerin yoksullara ve işletmelere yönelik olması gerektiği vurgulandı.
Üye ülkelerin ihtiyatlı bir orta vadeli mali pozisyon için elverişli yatırımlar ve reformlar içeren politikalar izlemesinin önemine dikkat çekildi.
Kamu açığı ve borç kriterlerine uyumunu ele almak amacıyla Belçika, Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Macaristan, Malta, Avusturya, Polonya, Slovenya, Slovakya ve Finlandiya olmak üzere toplamda 6 ülkeye yönelik rapor hazırlandı.
Bütçe açığı kriterini karşılayamayan ülkeler ise Belçika, Bulgaristan, Çekya, Almanya, Estonya, İspanya, Fransa, İtalya, Letonya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya ve Slovakya olarak sıralandı.
Raporda, Fransa, İtalya ve Finlandiya’nın borç kriterini karşılayamadığı, Almanya, Fransa, İspanya, Hollanda, Portekiz, Romanya, İsveç, Macaristan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin makroekonomik dengesizlikler yaşadığı paylaşıldı.
Özellikle Yunanistan ve İtalya için “aşırı dengesizlik” ifadeleri kullanıldı.
Enflasyon Uyarısı
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında Avrupa’da son 3 yılın bireyler ve firmalar için çok zorlu geçtiğini söyledi.
Enerji fiyatlarının düşmesine rağmen yüksek enflasyon gibi birçok zorlukla karşı karşıya olduklarını dile getirdi.
Büyümeyi desteklemek için en iyi yatırımları belirlemenin ve AB’yi daha rekabetçi hale getirmenin kritik önem taşıdığını aktardı.
Avrupa Birliği’ndeki kurallara göre üye ülkelerin bütçe açıklarının gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 3’ünün altında olması gerekiyor. Ayrıca kamu borç stoklarının, gayri safi yurt içi hasılalarına oranının yüzde 60’ı aşmaması şartı aranıyor. (AA)