Avrupa Birliği, Kanada ile ilişkilerinde yeni bir dönemin kapısını aralıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Kanada’nın AB’nin ilk “ortak üyesi” olabileceğini söyledi.
Henüz AB anlaşmalarında yer almayan bu statü, birlik ile yakın ilişkiler kurmak isteyen ülkeler için üyelik ile ortaklık arasında yer bir model oluşturabilir.
Von der Leyen, Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında Kanada ile AB’nin yapay zekadan iklim değişikliğine, Arktik bölgeden jeopolitiğe kadar birçok konuda bener yaklaşımlara sahip olduğunu belirtti. Ukrayna, savunma, kritik hammaddeler ve tedarik zincirleri gibi alanlarda da tarafların birlikte hareket ettiğini ifade etti.
Kanada Başbakanı Mark Carney ise daha önce ülkesinin AB üyeliği yerine “benzersiz bir ittifak” arayışında olduğunu açıklamıştı. Von der Leyen, Carney’yi Strasbourg’a davet ederken, Kanada Başbakanı’nın Perşembe günü Avrupa Parlamentosu’nda konuşma yapması bekleniyor.
Kanada ile AB arasındaki yakınlaşma, Ottawa ile Washington arasındaki ilişkilerin ticaret görüşmelerinin geçen ay çökmesinin ardından gerildiği bir dönemde gerçekleşiyor. İki ülke arasında karşılıklı gümrük tarifeleri de devreye alınmış durumda.
Von der Leyen, Kanada ile imalat, yapay zeka, kritik mineraller ve enerji gibi sektörlerde iş birliğinin artırılacağını söyledi. Ayrıca tarafların teknoloji ittifakı kurması, savunma sanayilerinin daha fazla entegre edilmesi ve Arktik bölgesinin ortak bir projeye dönüştürülmesi hedeflerini açıkladı.
AB Komisyonu Başkanı, söz konusu ortaklığın herhangi bir ülkeye karşı oluşturulmadığını da özellikle vurguladı. Bu ifadenin, Kanada-AB yakınlaşmasının ABD ile ilişkileri daha fazla germe amacı taşımadığını ortaya koyma çabası olarak değerlendirilebileceği belirtiliyor.