İran’da 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan 3 gün sonra yaşamını yitiren Mahsa Amini’yi işaret eden Josep Borrell, ülkeye protestolar üzerindeki baskının durdurulması için çağrıda bulundu.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bugün yaptığı açıklama İran’ın internet erişimini ve ücretsiz bilgi akışını sağlamasını talep etti.
Geçtiğimiz hafta boyunca gündemde kalan Mahsa Amini’nin gözaltında öldürülmesinin ardından İran’daki vatandaşların protesto etmelerinin temel hak olduğu bildirildi.
İran’ın Gösterilere Tepkisi Orantısız
Vatandaşların toplanma ve protesto etme temel hakkını kullandığına dikkat çeken Borell, İran güvenlik ve polis güçlerinin gösterilere verdiği tepkinin orantısız olduğunu vurguladı.
Çok sayıda yaralanmanın yanı sıra can kayıplarının da olduğu söylenerek, ilgili İran makamlarının halkın interneti erişimini kısıtladığını ve mesajlaşma platformlarını engellediğini belirtti.
Alınan bu kararların ifade özgürlüğünü ihlal ettiğinin altını çizen Borell, AB ile üye devletleri için şiddet içermeyen protestolara karşı orantısız güç kullanımının haksız ve kabul edilemez olduğunu iletti.
İnternet ve Ücretsiz Bilgi Akışı Sağlanmalı
Borell yazılı açıklamasında İranlı yetkilileri, ülkedeki Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nde yer alan ilkelere uyması için çağırıda bulundu. Protestolar üzerindeki şiddetli baskının durdurulmasını, internet erişimi ve ücretsiz bilgi akışının sağlamasını istedi.
Ayrıca Borell, İran’daki ölümlerin ve tutuklanan sayılarının netleştirmesi gerektiğini aktardı. Şiddet göstermeyen tüm protestocuların serbest bırakılması ve tüm tutuklulara da gerekli sürecin sağlanması gerektiğini kaydetti.
Soruşturma Usulüne Uygun Yapılmalı
Mahsa Amini’nin ahlak polisi tarafından taciz edilmesi ve gözaltında öldürülmesindeki soruşturmanın usulüne uygun olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi. Ölüme sebep olduğu kanıtlanan herkesin sorumlu tutulması gerektiğine vurguda bulundu.
İran Cumhurbaşkanı’nın konu hakkındaki açıklamalarının dikkate alındığını duyuran Borell, AB’nin bu olayı ele almak için bir sonraki Dışişleri Konseyi öncesinde tüm seçeneklerin değerlendirileceğini açıkladı.
ABD’den İran’a Yaptırım
ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) 23 Eylül’de konuya yönelik yazılı açıklama yapmış ve İran Ahlak Polisi Teşkilatı ile bazı üst düzey yöneticileri yaptırım listesine almıştı.
İki ülke arasında nükleer faaliyet krizi yaşanırken ABD bu adım ile gerilimin fitilini ateşlemiş ve Hazine Bakanı Janet L. Yellen İran rejiminin güvenlik güçlerinin uygulanan vicdansız eylemi kınamıştı.
Yellen, İran’ın kadınlara yönelik şiddete ve toplanma özgürlüğüne yönelik devam eden baskıya son vermeye çağırmıştı.