Avrupa Birliği (AB) kurumları, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya’yı yakalamak ve yeşil bir sanayi devrimi başlatmak amacıyla çip endüstrisi için 43 milyar euroluk yani yaklaşık 47 milyar dolarlık bir planı uygulamak üzere uzlaşma sağladı.
Geçen yıl Avrupa Komisyonu tarafından önerilen ve İç Pazardan Sorumlu Üye Thierry Breton tarafından onaylanan AB Çip Yasası, bloğun küresel çip üretimindeki payını 2030 yılına kadar ikiye katlayarak yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor. Mevcut durumda, AB’nin çip üretimindeki payının yüzde 9 seviyelerinde olduğu biliniyor.
AB Çip Yasası Neler Getiriyor?
Komisyon başlangıçta yalnızca son teknoloji çip tesislerine fon sağlanmasını teklif etmiş olsa da, AB hükümetleri ve kanun koyucular, kapsamı eski çipler ve araştırma ve tasarım tesisleri de dahil olmak üzere tüm değer zincirini kapsayacak şekilde genişletti.
Yasa kapsamında, arz güvenliği sağlanması için çip sektöründe büyük ölçekli teknolojik kapasite artırma yatırımları desteklenecek ve AB ülkeleri çip yatırımları için daha cazip bir hale getirilecek.
Bunun yanı sıra çip alanındaki tedarik sıkıntılarını öngörmek ve kriz durumunda müdahale için bir sistem oluşturulacak.
Komisyon Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Dijital geçişlere veya sağlık sistemlerine güç sağlamak için çiplere ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
Kamu ve Özel Yatırımlar 100 Milyar Euro Sınırını Aştı
Bir AB yetkilisi ise geçen yıl çip sübvansiyon planının duyurulmasından bu yana AB’nin şimdiden 100 milyar euroyu aşkın kamu ve özel yatırım çektiğini dile getirdi.
Almanya’da işlettiği bir tesis için sübvansiyon alacak olan ABD’li çip üreticisi Intel’in Avrupa Devlet İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Hendrik Bourgeois, anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve bunun AB’nin “gelecekteki refahını sağlama konusunda ciddi olduğunu” gösterdiğini söyledi.
Triolo: Aradaki Farkı Kapatmak Zor
Ancak Washington merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde Çin ve teknoloji uzmanı olan Paul Triolo gibi analistler, AB’nin rakiplerle aradaki farkı kapatmakta zorlanabileceğini söylüyor.
Triolo, “ABD için olduğu gibi AB’nin de düzeltmesi gereken denklemin kritik parçası, sektörü destekleyen tedarik zincirlerinin ne kadarının AB’ye taşınabileceği ve bunun ne pahasına olacağıdır” şeklinde konuştu.
Küresel çapta çip üretiminin büyük bölümü Asya ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Çip üretiminin yarıya yakını ve gelişmiş çiplerin neredeyse tamamı ise Tayvan‘da üretiliyor.