Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

ABD’de konut piyasasında soğuma sinyalleri

ABD'de mevcut konut satışları, ipotek oranlarındaki geçici düşüşe ve artan arza rağmen Nisan ayında beklenmedik şekilde düştü.
ABD’de konut piyasasında soğuma sinyalleri
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

ABD’de ikinci el konut satışları, mortgage (konut kredisi) faizlerindeki geçici düşüşe ve artan arz miktarına rağmen Nisan ayında sürpriz şekilde yüzde 0,5 azalarak yıllıklandırılmış 4 milyon adede geriledi. Bu, 2009’dan bu yana Nisan ayları için en düşük seviye oldu.

Yıllık bazda satışlar yüzde 2 düşerken, uzmanlar satışların artmasını bekliyordu. Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) Başekonomisti Lawrence Yun, “Satışlar üç yıldır pandemi öncesinin yüzde 75 seviyelerinde seyrediyor” dedi.

Nisan ayındaki satışlar, büyük ölçüde Şubat ve Mart aylarında imzalanan sözleşmeleri yansıtıyor. Bu dönemde 30 yıllık sabit faizli mortgage oranları yüzde 6,09-yüzde 6,73 aralığındaydı; şu anda ise yüzde 6,81’e yükseldi.

Artan faiz oranlarına rağmen, piyasadaki ikinci el konut sayısı yüzde 9 artarak 1,45 milyon adede ulaştı. Bu, geçen yıla göre yüzde 20,8 artış anlamına geliyor. Yeni konutlardaki arz fazlası da ikinci el konutlara olan ilgiyi azaltabilir. İnşaat firmaları fiyatları düşürüp alıcılara teşvik sunuyor.

Nisan ayında ikinci el konutların medyan fiyatı yıllık yüzde 1,8 artarak 414.000 dolara ulaştı. Bu, Nisan ayı için şimdiye kadarki en yüksek seviye. Kuzeydoğu ve Orta Batı’da fiyatlar yükselirken, Güney ve Batı bölgelerinde düşüş görüldü.

Nakit satışlar toplam işlemlerin yüzde 25’ini oluşturdu. Bu oran geçen sene yüzde 28 seviyesindeydi. sorunlu satışlar ise değişmeyerek yüzde 2 seviyesinde kaldı.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.