Kasım ayında ABD’de tek ailelik konut fiyatları artış hızlandı. Federal Konut Finansmanı Kurumu’nun (FHFA) verilerine göre fiyatlar aylık bazda yüzde 0,6 artarak Ekim’deki yüzde 0,4’lük yükselişin üzerine çıktı. Yıllık artış oranı ise yüzde 1,9 oldu.
Konut fiyatlarının gelir artışına kıyasla yüksek seyretmesi ve mortgage faizlerinin yukarıda kalması, birçok Amerikalı için ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Ortalama 30 yıllık mortgage faizi yüzde 6,09 seviyesinde bulunuyor.
Trump yönetimi, konut erişilebilirliğini artırmak amacıyla kurumsal yatırımcıların tek ailelik konut alımlarına kısıtlama getiren bir kararname imzaladı ve mortgage
faizlerini düşürmek için mortgage-tahvil alımlarına başladı.
Ancak ekonomistler bu adımların etkisinin sınırlı kalacağı görüşünde ve özellikle uygun fiyatlı konut arzının artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.
İnşaat tarafında ise malzeme maliyetlerini yükselten tarifeler, yüksek finansman maliyetleri, işgücü sıkıntısı ve arsa sorunları arzı kısıtlamaya devam ediyor.
Bölgesel bazda Kasım ayında en güçlü artış Doğu Güney Merkez bölgesinde yüzde 1,1 ile gerçekleşirken, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 5,1 ile Doğu Kuzey Merkez bölgesinde görüldü.