ABD Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, 27 Aralık ile sona eren haftada işsizlik maaşı için ilk kez başvuranların sayısı 8 bin artarak 208 bine yükseldi. Piyasa beklentisi 210 bin seviyesindeydi.
Yıl sonu tatil dönemi nedeniyle verilerde dalgalanma yaşansa da işten çıkarmalar tarihsel ortalamalara kıyasla düşük seviyede kalmaya devam ediyor.
Şirketler, gümrük tarifelerine ilişkin belirsizlikler ve yapay zekanın hızla yaygınlaşması nedeniyle yeni istihdam yaratma konusunda isteksiz davranırken, geniş çaplı işten çıkarmalara da gitmiyor.
Buna karşın Challenger, Gray & Christmas verileri, 2025’te ABD merkezli şirketlerin açıkladığı işten çıkarmaların yüzde 58 artarak 1,206 milyon kişiyle son beş yılın zirvesine çıktığını gösterdi. Bu artışta özellikle federal kamu kesimi ve teknoloji şirketleri etkili oldu.
Öte yandan işe alım planları geçen yıl yüzde 34 düşüşle 507 bin seviyesine gerileyerek 2010’dan bu yana en düşük düzeye indi. Bu durum, işsiz kalanların daha uzun süre iş bulamamasına yol açıyor.
Devam eden işsizlik maaşı alanların sayısı ise 20 Aralık haftasında 56 bin artışla 1,914 milyona yükseldi. Kasım ayında açık iş sayısı 14 ayın en düşük seviyesine inerken, işsiz başına düşen açık iş sayısı 0,91 ile Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin Aralık ayında yaklaşık 60 bin kişilik artış göstermesi beklenirken, piyasaların asıl odağı işsizlik oranı olacak. Kasım’da yüzde 4,6’ya çıkan oran için Aralık tahmini yüzde 4,5 seviyesinde bulunuyor.