ABD’de tüketici harcamaları Ocak ayında yüzde 0,4 artarak beklentileri aştı. Ekonomik aktivitenin büyük bölümünü oluşturan harcamalardaki güçlü seyir ve yüksek enflasyon, Fed’in faiz indirimlerine yakın vadede yeniden başlamayacağı beklentisini artırdı.
Fed’in yakından izlediği PCE enflasyon göstergesi aylık bazda yüzde 0,3 yükselirken, çekirdek PCE yüzde 0,4 artış gösterdi. Yıllık çekirdek enflasyon yüzde 3,1’e çıkarak yüzde 2 hedefinin üzerinde kalmaya devam etti.
Orta Doğu’daki savaşın petrol fiyatlarını yükseltmesi, ABD’de benzin fiyatlarının yüzde 20’den fazla artarak galon başına 3,6 dolara çıkmasına neden oldu. Enerji maliyetlerindeki yükselişin ulaşım ve gıda fiyatları üzerinden enflasyonu artırabileceği belirtiliyor.
Ekonomistler, yüksek enflasyon ve güçlü talep nedeniyle Fed’in politika faizini yüzde 3,50 – 3,75 aralığında sabit tutmasını bekliyor. Piyasalar bu yıl yalnızca bir faiz indirimi ihtimalini fiyatlarken, bunun da Eylül ayına kalabileceği öngörülüyor.
Artan enerji fiyatları ve piyasa oynaklığının özellikle yılın ikinci çeyreğinde tüketim ve büyüme üzerinde baskı yaratabileceği ifade ediliyor.