
10 yıllık ABD Hazine kıymetlerindeki getiri verimi Perşembe günkü seviyesine (%2.714) kıyasla Cuma günü %2,759 olarak gerçekleşti. %0.27 (0.008 pp) primlenen verime karşılık 2 yıllık kıymetlerde ise %1.89’luk bir artış görüldü ve %2.611 seviyedinden hafta kapanışı gerçekleşti.
Tahvil fiyatları düştüğünde yükselen verim, Asya ve Avrupa’da hisse senetleri yükselirken bir gecede tırmandı ve ABD hisse senedi endekslerinin erken işlemlerde de artmasıyla birlikte son bir aylık seviyelerinin üstüne çıktı.
Yatırımcıların daha riskli ve daha güvenli varlıklar arasında işlemler gerçekleştirirken, Hazine’nin fiyatları genellikle hisse senetlerinin tersi yönünde hareket ettiğini gözlemlemiştik. Son haftalarda, bu dinamik, normalde ticareti etkileyebilecek ekonomik verilerin yayınlanmasını sınırlayan ABD hükümetinin kısmen kapatılması nedeniyle özellikle belirginleşti.
Veri Alamayan Piyasa Hisse Senetlerince Yönleniyor
Hükümetin kısmi kapalılığının veri akışında bir aksaklığa neden olduğunu görmüştük. Ticaret Bakanlığı’nın Sayım Bürosu ve Ekonomik Analiz Bürosu tarafından üretilen ekonomik veriler, hükümetin kapanması sırasında açıklanmıyor. Bu veri eksikliği göz önüne alındığında tahvillerin hisse senedi piyasasında olup bitenler tarafından yönlendiği dikkatimizi çekiyor.
Hazineler, Federal Rezerv yetkililerinin, iki yıl önce bu varlıkları daraltmaya başladığında beklenenden daha büyük bir Hazine menkul kıymet portföyünü korumaya yöneldiğini belirten bir rapor tepki çekti. Fed’in kararı, bankacılık sistemindeki rezervler ve daha az ekonomik teşvikin olması gerekip gerekmediğine bakmak yerine faiz oranlarını kontrol etme mekanizması hakkında teknik bir tartışmadan geçiyor.
Fed şu anda 2.2 trilyon dolar Hazine kıymeti ve 1.6 trilyon dolar tutarında ipotek tahvili olacak şekilde toplamda 3.8 trilyon dolara tekabül eden bono bulunduruyor. Merkez Bankası yetkilileri, çoğunlukla Hazinelerden oluşan ve mevcut olandan daha kısa vadeli menkul kıymetler içeren bir portföye geçmek istediklerini öner sürmekte.
Gelişmenin Özeti ve Değişimdeki Son Veri
Dikkat çekmek istediğim husus ABD Hükümeti ilk kez 1976 yılında kapanmıştı ve o tarihten bu yana toplamda 19 kere kapalılık süreci yaşandı. Federal Hükümet’in kapalılığındaki bu süreç tarihin en uzun süresine tekabül ederken S&P analistlerince kapalı olan her hafta 6.5 milyar dolarlık ek bir maliyet gündeme geliyor.
Birçok alanda negatif etkinin görülmesi kaçınılmaz bir gerçek olarak değerlendirilirken özellikle finansallar tarafında gözlenecek veri akışındaki aksama varlıkların neye göre fiyatlandığını bile şaşırtmış durumda. Zira yukarda da bahsettiğim üzere devlet kıymetleri veri yayınlanmadığı kaynaklı spot hisse senedi piyasalarına paralel hareket etmekte ve bu durum fiyatlamalar açısından sağlıksız bir görünüm oluşturuyor.
Wall Street endekslerinde haftanın son işlem günü pozitif kapandı. Dow Jones Endeksi %0.75, Nasdaq %1.29 ve S&P 500 %0.85 primlendi. Mart vade endeks kontratlarındaki görüntü ise Dow 30 %1.09, Nasdaq 100 %1.81, S&P 500 %1.20 oranında artış gösterdi.