
ABD’deki üretici fiyatları, Mayıs ayında ikinci bir ay boyunca sağlam bir şekilde yükseldi. Otel konaklama maliyetindeki bir artış ve bir dizi diğer hizmetlerde de artış kaydedildi. ÜFE’nin Mayıs ayındaki yükselişi, temel enflasyondaki istikrarlı toparlanmaya işaret etti.
Çalışma Bakanlığı verilerine göre; gıda, enerji ve ticaret hizmetleri dışındaki üretici fiyatları Nisan’a göre yüzde 0,4 artış kaydetti.Söz konusu çekirdek ÜFE, Nisan ayında yüzde 2,2 yükseldikten sonra Mayıs ayına kadar 12 ayda yüzde 2,3 artış gösterdi. Zayıf enerji ve gıda fiyatları, geçen ay hizmetlerdeki artışı kısmen telafi etti. Bu durum, nihai talebin üretici fiyat endeksinin Nisan ayında yüzde 0,2 yükseldikten sonra Mayıs ayında yüzde 0,1 oranında artmasına neden oldu.
ÜFE, Mayıs ayına kadar olan 12 aylık dönemde ise yüzde 1,8 oranında yükseldi ve Nisan ayındaki yüzde 2,2’lik ilerlemesine göre yavaşladı. Reuters’in anket yaptığı ekonomistler, ÜFE’nin Mayıs ayında yüzde 0,1 oranında ve yıllık bazda yüzde 2 artacağını tahmin etmişti.
Temel üretici fiyatlarındaki istikrarlı yükseliş, FED’in zayıf enflasyon değerlerinin muhtemelen geçici olduğu görüşünü destekledi.FED’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan temel kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Mart ayındaki yüzde 1,5 oranındaki artıştan sonra Nisan ayında yüzde 1,6 oranında yükseldi. Ticaretteki gerilemenin artması, büyümenin yavaşlaması ve Mayıs ayında işe alımlardaki keskin gerileme, finansal piyasaların yıl sonuna kadar FED’den en az iki faiz indirimine gitmesine neden oldu.
FED Başkanı Jerome Powell, geçen hafta ABD merkez bankasının ticaret üzerindeki gerilimlerin ekonomi üzerindeki etkilerini yakından takip ettiğini ve genişlemeyi sürdürmek için uygun davranacağını söyledi. Ancak FED politika yapıcılarının 18-19 Haziran’da gerçekleşecek FOMC toplantısında faizleri sabit tutması bekleniyor.
Mayıs ayında toptan enerji fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 1,8 artarak yüzde 1 oranında düşüşe işaret etti.Mal fiyatları ise Mayıs’ta, Nisan ayında yüzde 0,3 oranında yükseldikten sonra yüzde 0,2 oranında geriledi. Toptan gıda fiyatları Mayıs ayında yüzde 0,3 oranında düşerken, çekirdek mal fiyatları iki ay boyunca değişim göstermedi. Otek konaklama fiyatları, Nisan ayında 2009’dan bu yana en fazla Mayıs ayında yüzde 10,1 oranında artış kaydetti. Bu, geçen ay hizmet fiyatlarındaki artışın yaklaşık yüzde 80’ini oluşturuyor.
Hizmet fiyatları ise Nisan ayında yüzde 0,1 oranında yükseldikten sonra yüzde 0,3 oranında yükseldi. Sağlık hizmetlerinin maliyeti, Nisan ayında yüzde 0,3 arttıktan sonra geçen ay yüzde 0,2 arttı. Bu sağlık maliyetleri, temel PCE fiyat endeksini beslerken, yolcu taşımacılığı ve portföy yönetimi için fiyatlarda artış oldu.