Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD, Türkiye’nin Uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi için Yaptırım Uygulayabilir

Geçtiğimiz aylarda uygulamaya konan dijital vergi için ABD’nin misilleme yapabileceği belirtildi.
ABD, Türkiye’nin Uyguladığı Dijital Hizmet Vergisi için Yaptırım Uygulayabilir
Yorum

Teknoloji ve sosyal medya şirketleri dünya genelinde milyonlarca kişiye hizmet veriyor ve ülkelerde faaliyet gösteriyor. Bu şirketler ülkelerin başta vergi kuralları olmak üzere yürürlükte olan düzenlemelerine uyum sağlıyor. Hatırlanacağı üzere ülkemizde de teknoloji şirketlerini ilgilendiren bir dijital hizmet vergisi uygulamaya konmuştu. Benzer uygulamalar Türkiye’nin yanı sıra Fransa, İtalya ve Hindistan gibi ülkelerde de bulunuyor.

ABD Ticaret Temsilciliği uygulanan bu hizmet vergisi için yeni bir açıklamada bulundu. Türkiye ile beraber Hindistan ve İtalya gibi ülkelerde uygulanan dijital hizmet vergisinin adil olmadığına yer verilen açıklamada, misilleme vurgusu yapıldı. Kurum ABD’nin bu vergilere aynı şekilde karşılık verebileceğini belirtti.

ABD’den Misilleme Uyarısı

ABD’den Misilleme Uyarısı

Yasaya göre Türkiye’de hasılatı 20 milyon TL’nin üzerinde ve dünya genelinde 750 milyon euro ve muadili yabancı paradan fazla geliri olan şirketler 1 Mart tarihinden itibaren vergi mükellefi oldu. Bu vergi yüzde 7.5 olarak uygulanıyor. Ülkemizde faaliyet gösteren Google, Facebook, Twitter ve Apple gibi şirketlerin bu vergiyi ödemeleri gerekiyor. ABD Ticaret Temsilciliği ise bu verginin adil olmadığını ve ilkelere aykırı olduğunu açıkladı.

Şu an için net önlemler alınmadığı belirtilirken, mevcut olan tüm seçeneklerin değerlendirilmeye devam edeceği ifade edildi. Raporda Hindistan, Türkiye ve İtalya’da uygulanan vergilerin “gelirden ziyade şirket kazancına uygulanması, sınır ötesi uygulama ve vergi kesinliği sağlayamaması da dahil olmak üzere” uluslararası vergilendirme ilkelerine aykırı olduğu için “makul bir vergilendirme yöntemi olmadığını” belirtildi.

Kurum geçtiğimiz yılın Haziran ayında Avusturya, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği, Endonezya, İspanya ve Birleşik Krallık’ta da uygulanan vergileri araştırmıştı. Daha önce Fransa bu vergi nedeniyle ABD tarafından yaptırıma uğramıştı. Temsilcilik meclisi Fransız kozmetik ürünlerine 1.3 milyar dolar değerinde yüzde 25 vergi uygulama kararı almış ve bunun için son tarih olarak 6 Ocak’ı işaret etmişti.

Türkiye’ye uygulanacak yaptırımların ne şekilde olacağı bilinmiyor. Yetkililerden bu konuyla ilgili net bir açıklama gelmedi. USTR tarafından önümüzdeki günlerde konuyla ilgili daha kapsamlı bir araştırma yapılması bekleniyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu