Haftalardır dünya piyasalarının gündeminde yer alan ABD borç tavanı meselesinde nihayet çözüm üretildi. Beyaz Saray ile Cumhuriyetçiler arasında günlerdir yoğun bir müzakere trafiği vardı. Ülkenin nakit sıkıntısı çekmesine sayılı günler kala borç limitinin artırılarak temerrüde düşmesini önleyecek yasa tasarısını onayladı.
kolayca yatırım yapın
Söz konusu yasa Temsilciler Meclisi’nde 117’ye karşı 314 oyla kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, müzakerelerin başlangıcından itibaren tek yolun iki partili bir bütçe anlaşması olduğunu açıkça belirttiğini söyleyerek, “Bu gece Meclis, ilk temerrüdü önlemek ve ülkemizin zor kazanılmış ve tarihi ekonomik toparlanmasını korumak için kritik bir adım attı. İlerlemenin tek yolunun, her iki tarafın da desteğini kazanabilecek iki partili bir uzlaşma olduğu konusunda nettim.” dedi.
Mümkün olan en kısa sürede yasa tasarısını imzalaması ve Amerika’nın dünyanın en büyük ekonomisi olmaya devam edebilmesi için Senato’yu hızlı davranmaya davet etti.
Tasarının Yasalaşması için Biden’ın İmzası Gerekli
Bundan sonraki aşamada tasarı Senato’ya gidecek. Borç limitinin 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınmasını öngören tasarı, Senato’dan geçtikten sonra Biden’ın imzasına sunulacak. Bunun ardından da dünyanın en büyük ekonomisi borç limitini artırarak, nakit sıkıntısı çekmesinin ve temerrüde düşmesinin önüne geçmiş olacak.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 1 Haziran’a kadar borç tavanı artırılmazsa ülkenin nakit sıkıntısı çekeceğini defalarca dile getirdi. ABD’nin temerrüde düşmesi sadece kendisini değil, küresel piyasaları da olumsuz etkileyeceği için yakından takip ediliyordu.
Dünyanın En Büyük Ekonomisinden Kemer Sıkma Politikası
Bu önemli adımın yanında bazı federal programlara yönelik harcamalarda kesintiye gidilmesini de öngören tasarı ile gıda yardım programları dahil bazı devlet yardımından faydalananlara yeni çalışmaların getirilmesi de planlanıyor.
Covid-19 algını sırasında sağlanan ancak kullanılmayan yardım paralarının geri alınması öngörülüyor.
Yasanın çıkması ve istenen adımların atılması durumunda, 10 yılda bütçe açığının yaklaşık 1,5 trilyon dolar azalması bekleniyor.
Ülkenin temerrüde düşmemesi için 31,4 trilyon dolar olan borç limitinin 5 Haziran’a kadar artırılması gerekiyor.