Küresel piyasalar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) başkanlık seçimleri için saatlerini kurdu. Dünyanın en büyük ekonomisinde yapılacak seçimde Kamala Harris ve Donald Trump yarışacak.
ABD başkanlık seçimleri 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak. Birçok eyalette erken oy kullanma işlemleri seçim sürecine kadar devam ederken, posta yoluyla ya da sandığa giderek kullanılan erken oylar 5 Kasım’da kullanılan oylar ile birlikte sandıkların kapanmasından sonra sayılacak.
Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump, 2016-2020’de ABD’de başkanlık yapmıştı. Demokratların adayı olan Kamala Harris ise ABD’nin başkan yardımcılığı görevine gelen ilk kadın, ilk siyahi ve ilk Güney Asyalı Amerikalı olmuştu.
Seçim Nasıl Sonuçlanacak?
ABD’de seçim süreci, 5 Kasım’ın ardından seçim gününden sonra uzun bir süreyi kapsayabilir. Tüm eyaletlerin 10 Kasım-11 Aralık tarihleri arasında seçim sonuçlarını resmen onaylaması gerekiyor.
Yeni başkan, ilan edildikten sonra Ocak 2025’te Washington’daki Kongre binasında düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başlayacak.
Piyasalar Nasıl Etkilenecek?
Garanti BBVA Yatırım analistleri tarafından hazırlanan rapora göre Trump ve Harris vergi, hükümet harcamaları ve tüketici davranışları gibi konularda farklı yaklaşımlara sahip.
Raporda yer alan bilgilere göre iki adayın tutumunun ayrıştığı önemli alan vergi politikaları.
Trump Senaryosu: Pozitif Etkileri
- Trump yönetimi ABD hisse senetleri için pozitif bir ortam oluşturabilir.
- Sanayi, bankalar, sermaye piyasaları, enerji ve hizmet gibi sektörler öne çıkabilir.
- Trump yönetimi altında tüketici güveni, özellikle düşük vergilerden yararlanacak olan orta ve üst gelir grupları ile güçlü kalabilir. Güvenle güçlenecek tüketici harcamaları, perakende, emlak ve ihtiyari mallar gibi sektörleri destekleyebilir.
- Trump’ın önceliklerini altyapı, savunma ve aile oluşumunu artırmaya yönelik girişimlerde odaklaması bekleniyor. Bu yaklaşım havacılık, savunma ve inşaat gibi sektörlere önemli bir destek sağlayabilir.
Trump Senaryosu: Negatif Etkileri
- Çin ile ticaret konusundaki agresif tutum ve göçmen politikaları; emek yoğun endüstriler ve önemli ölçüde uluslararası maruziyeti olan şirketler için ters rüzgarlar yaratabilir.
- Yeni gümrük tarifeleri ticareti engelleyebilir ve tedarik zincirlerini bozabileceği gibi maliyetleri artırabilir.
- Potansiyel riskler, vergi indirimleri ve deregülasyondan elde edilen kazanımların bir kısmının kaybedilmesine neden olabilir.
Harris Senaryosu: Pozitif Etkiler
- Harris’in düşük gelirli hanelere yönelik devlet desteğini artırma ve uygun fiyatlı konutlara yatırım yapma planlarının olması, perakende, gayrimenkul ve tüketici hizmetleri gibi sektörleri destekleyebilir.
- Harris’in küçük sermayeli şirketlere olan desteği ile Russell 2000 şirketleri primlenebilir.
Harris Senaryosu: Negatif Etkiler
- Harris’in vergi tutumunun ve düzenleyici politikalarının teknoloji, finans ve biyofarma sektörlerini negatif etkilemesi bekleniyor. Ayrıca bireysel vergilendirme tutumu sektörlere negatif yansıyabilir.
- Harris’in planları arasında yüksek gelirlilerden alınan vergilerin artırılması, sermaye kazançlarına uygulanan politikanın değiştirilmesi ve büyük mülklere daha yüksek vergi uygulanması yer alıyor. Bu durum yüksek vergi potansiyeline sahip tüketiciler için daha yüksek maliyetlere neden olabilir ve potansiyel olarak artan harcamalardan elde edilen kazanımların bir kısmını telafi edebilir. Ancak bu değişiklikler varlıklı bireylerin harcanabilir gelirini azaltarak tüketimlerini ve borsaya yatırımlarını azaltabilir.