
Dünya genelinde 318 bin insanın ölmesine sebep olan Covid-19 ilk olarak Aralık ayında görülmüştü. Daha sonra çok hızlı bir şekilde neredeyse tüm dünya ülkelerine yayılırken, salgının pik yaptığı Mart ayında ayından itibaren sosyal mesafe kısıtlamaları getirildi.
Fabrikaların üretime ara vermesi, zorunlu iş yerlerinin, okulların kapatılması ve seyahatlerin durması gibi sayısız kısıtlamaların etkisiyle hayat neredeyse durma noktasına geldi. Ekonomide yaşanan bu aksaklık imalat, perakende satışlar, turizm ve otomotiv olmak üzere tüm verilere negatif yansıdı.
Salgından en fazla etkilenen ülkelerden ülke olan Amerika şu ana kadar 90.369 can kaybı bildirirken toplam aktif vaka sayısı 1,5 milyondan fazla. Euromonitor şirketi tarafından yapılan çalışmada pandeminin bu yıl ABD perakende satışlarının en az %6,5 oranında düşürmesi bekleniyor.
ABD perakende satışları, Nisan ayında salgın etkisiyle rekor düzeyde geriledi.
Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika için salgının etkilerine dair çok farklı yorumlar duyuyoruz. Ekonomistlerin kimisi “V” şeklinde hızlı bir toparlanma olacağını düşünürken, bazıları bunun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor.
Nitekim FED Başkanı Jerome Powell da hafta sonu yaptığı açıklamada ülke ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde en az %30 oranında daralacağını, işsizliğin artacağını ve zorlu günlerin yaşanacağına söyledi. ABD perakende satışları Mart ayında %8,3 oranında düşüş göstermişti. Ancak karantina kurallarının devam etmesiyle birlikte Nisan’da %16,4 oranıyla rekor düzeyde düşüş gösterdi.
Pazar araştırma şirketi Euromonitor, 2020’nin tamamında ABD perakende satışlarının en az %6,5 azalmasını tahmin ediyor. Yapılan açıklamada 1929 – 1930 Büyük Buhran döneminde söz konusu satışlarda %2,2 oranında düşüş olduğu hatırlatıldı.

Zaten birçok ekonomist koronavirüs pandemisinin diğer tüm ekonomik krizlerden çok farklı olduğunu, tüm dünyada bir anda kepenklerin indirilmesinin yarattığı etkinin öyle kolay kolay toparlanmayacağını düşünüyor.
Euromonitor International dijital tüketici kıdemli başkanı Michelle Evans, ikinci bir salgının olması durumunda rakamların daha da kötüye gideceğini söyledi. Salgının ülkede başlamadığı Şubat ayında, resmi birimler perakende satışlarında %3,5 – %4,1 arasında artış bekliyordu.
Fakat kimsenin beklemediği ve hazırlıklı olmadığı salgın hastalık, tüm ekonomik verilerin eksiye yönelmesine sebep oldu. Şirketin yaptığı araştırmaya göre bu yıl işlerinin artması beklenen sektörler arasında; büyük gıda markaları, üçüncü taraf dağıtım platformları, e-ticaret siteleri yer alıyor.
Michelle Evans, salgının büyük kesimi olumsuz etkilerken Amazon gibi online sitelerde ve benzer perakende endüstrisinde daha önce hiç görülmemiş talep artışı olduğunun altını çizdi.
Euromonitor, ABD’de işsizlik oranının 2023 yılına kadar %5’in altına inmeyeceğini öngörüyor.
ABD’de işsizlik maaşı başvuruları son 7 hafta içinde 33 milyona ulaştı. Son açıklanan verilere göre ülkenin işsizlik oranı %14,7 seviyesinde. FED Başkanı bunun %25’leri görebileceğini söylüyor. Euromonitor analistleri ise 2020’nin ikinci çeyreğinde %13’ü geçmesini, sonrasında kademeli olarak düşmesini bekliyor.
Yaşanan ekonomik şokun tüketici alışkanlıklarını tamamen değiştireceği belirtilen raporda, sosyal mesafe kuralları gereği temassız ödemelerin artacağı belirtildi. Hem tüketicilerin hem de satıcıların mesafeyi koruyacak şekilde düzenlemeler yapacağı aktarıldı.
Daha fazla online alışverişin dolandırıcılık risklerini doğuracağı belirtilen raporda, henüz bu konuya dair hükümetlerden somut çözümlerin gelmediği söylendi. Özellikle Amerika’da sanal dolandırıcılığın yoğun olduğu biliniyor. Ekonomik kriz zamanlarında finansal kurumların kırılganlığının arttığı, işsizlik oranı arttıkça takibe düşen kredi miktarlarının da paralel olarak arttığına dikkat çekildi.