
ABD, Nvidia’ya Çin’e H20 çipi ihracatı için lisans vermeye başladı. Ticaret Bakanlığı, Nvidia’nın çiplerini Çin’e satabilmesi için gereken izinleri verdi, böylece şirketin önemli bir pazara erişimi yeniden sağlandı.
Bu adım, ABD’nin Nisan ayında Çin’e H20 çipi satışını yasaklayan kararını geri almasıyla gerçekleşti. Nvidia, Çin için özel olarak tasarladığı H20 çiplerini, Biden dönemindeki AI çipi ihracat yasakları ile uyumlu hale getirmişti.
Şirket, bu kısıtlamaların temmuz çeyreğinde 8 milyar dolar kayba yol açacağını belirtmişti. Ayrıca, Nvidia CEO’su Jensen Huang, geçen hafta eski Başkan Trump ile görüştü. Ancak, Nvidia’nın Çin’e ihraç edebileceği diğer gelişmiş AI çipleri hâlâ kısıtlamalarla karşı karşıya.
Çin, H20 çipinin güvenlik riski taşıdığına dair endişelerini dile getirmişti. Nvidia, çiplerinin “arka kapı” içermediğini vurgulamıştı. Bu gelişmeler, Nvidia’nın Çin pazarındaki etkisini artırabilir, çünkü Çin, dünya çapında önemli bir yarı iletken pazarı konumunda.