
Covid-19 salgını ile savaşında büyük kayıplar veren ABD, aylardır felaketin merkez üssü olmayı sürdürüyor. Öyle ki 7 milyon 356 bin vakanın 2 milyon 46 binden fazlası burada bulunuyor. Hastalıktan ölenlerin sayısı ise 114 bin 185’e yükseldi.
Kabus hala sona ermemişken, bir yandan da ikinci dalga endişesi büyük bir belirsizlik yaratıyor. Ayrıca uzmanlar sürekli ülkeyi sert bir daralmanın beklediğine dikkat çekiyorlar. Bunlardan biri Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği’nin (National Association for Business Economics-NABE) dünkü raporu oldu ve burada 1946’dan bu yana en kötü düşüşün beklendiği söylendi.
ABD’nin açıklanan her verisi pür dikkat izleniyor ve bunlar mevcut durum hakkında değerlendirme yapmaya yardımcı oluyor. Bugün Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından açıklanan Mayıs ayı TÜFE rakamları, salgının ekonomik etkilerini yeniden hissettirdi.
Büronun yayımladığı verilere göre, ABD’de TÜFE Mayıs ayında aylık bazda %0,1 düşerken, yıllık bazda ise beklenmedik şekilde aynı oranda artış gösterdi.See our interactive graphics on today’s new Consumer Price Index data https://t.co/XG7TljGnE4 #CPI #BLSdata #DataViz
— BLS-Labor Statistics (@BLS_gov) June 10, 2020
Koronavirüs bilindiği gibi dünya genelinde tüm sektörleri derinden etkiledi. Ekonomik faaliyetler büyük ölçüde dururken, iş gücü piyasası da küresel anlamda ciddi yaralar aldı. Tüketici talepleri ciddi oranda geriledi. Pandemiyle azalan talepten ötürü ABD’de TÜFE 3 ay boyunca art arda düştü.
Mayıs ayına ait veriler aylık bazda %0,1 düşüşe ve yıllık bazda %0,1 artışa işaret etti. Veriler açıklanmadan önceki tahminler, TÜFE’nin aylık bazda değişim kaydetmemesi ve yıllık bazda %0,3 artış kaydedilmesi yönündeydi. Yani yıllık artış beklentilerden az geldi.

Rakamlar ülkede çekirdek enflasyonun aylık bazda %0,1 düşüş ve yıllık bazda %1,2 arttığını söyledi ki bu 2011 yılından bu yana görülen en düşük artıştı.
ABD’de TÜFE bir önceki ay olan Nisan’da aylık bazda %0,8 gerilemiş ve bu son 12 yıl içindeki en sert düşüşe işaret etmişti. Çekirdek enflasyonun %0,4 ile tüm zamanların rekor düşük seviyesini gördüğü söylendi.
ABD’de Mayıs’ta yiyecek ve içecek fiyatları artarken, enerji fiyatları sert düştü.
Bugün Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını gerçekleştirecek olan FED, bilindiği gibi enflasyon hedefini %2 seviyesinde ya da buraya yakın tutuyor. Bu hedef için FED yetkililerinin kişisel tüketim harcamalarını izlediği biliniyor.

ABD’de Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu (NBER), ülke ekonomisinde resesyonun başladığı tarih olarak Şubat ayını işaret etmişti. Mart ayı ortasından itibaren önlem amaçlı başlatılan kapatmalar aylarca sürdü ve şuan büyük ölçüde hafifletilmiş olsa da etkileri hala hissediliyor.