Günümüz araçlarında teknolojik gelişmeler artıyor ve belki de bir çoğunu görmemiş olabiliriz. Otomotivin tek amacı daha güvenli sürüşler sağlamak. Hava yastığı, ABS ve ESP gibi özellikleri standart hale getirilmesiyle kaza oranlarındaki değişimler fark edildi. Tesla gibi elektrikli araç üreticisi de otonom sürüş ve güvenlik asistanlarıyla birlikte oluşturduğu güvenlik duvarıyla, birçok kişinin ölmemesini sağladı. Keza arkasından takip eden onlarca şirket oldu.
kolayca yatırım yapın
Toyota’nın (Lexus) dünyada ilk kez ES serisine koyduğu kameralı dikiz ayna uygulamasını şimdi NHTSA test edecek. İleride yaygınlaşacak özelliği Audi’de kullanmaya başlamıştı. Yan kamera görüntüleri kapıya yerleşik bir dokunmatik ekran üzerine veriliyordu. Peki sürüş esnasında geleneksel yan aynalara bakarak vereceğimiz tepkilerle kamera sistemi uyuşuyor mu?
Reuters‘in haberinde NHTSA, yeni görüş sisteminde sürüş davranışlarını kontrol edecek.NTHSA’nın araştırmaya başlayacağı kısım sürüş davranışı ve şerit değiştirme manevrası uygulaması! Henüz kameralı dikiz aynalarının ne kadar sağlıklı görüşler verdiği ve gözlerin farklı bir bölgeye bakmasından kaynaklı tepki süreleri ölçülecek.
Testler ilk olarak binek araçlar üzerinde yapılacak. Sonrasında bu çalışma büyük araçlar üzerinde uygulanacak. ABD’deki General Motors, Volkswagen, Tesla ve Toyota gibi otomobil üreticilerini temsil eden Otomobil Üreticileri Birliği, 2014 yılında ayna kameralı araçların yasallaştırılmasını NHTSA’dan istemiş.
Daimler de bu sistim onayı için bir rapor hazırlamış.ABD Otomobilciler Derneği markaları dışında Daimler‘in de benzer bir dilekçeyi Amerika Karayolu Güvenliği İdaresi’ne vermiş. Yan aynaların yerine gelen kameraların uzun süredir test edildiğini biliyoruz. Hatta bunu ilk Mercedes’ten beklemiştik.
Araçlara koyulmasında geç kalınan arka görüntü sağlayıcı kameraların, dediğimiz gibi ilk başlangıcını Toyota, ES Serisi’ne getirmesiyle ve sonrasında Audi’nin katılımıyla yayılmaya başladı. Son çıkan firma konsept araçlarının çoğu bu sistemle tanıtılıyor.
İlginizi Çekebilir :
Öte yandan Audi’nin bu teknolojiyi kullandığını söylemiştik ve sadece Avrupa ile Japonya‘da yasal olarak sunulabiliyor. ABD’ye giden e-Tron’un klasik aynaları mevcut. Haliyle aynasız sistemler ABD’de “otomotiv teknolojisinin yasama eğrisinin önünde olduğu yerlere bir örnektir” şeklinde yorum yaptırıyor.
Ayna yerine kamera koyan firmaların son örneği Honda oldu ve elektrikli e Serisi’nde bunu başlattı. McLaren, Speedtail modeline yerleştiriken, Lotus da Evija hipercar aracında kameralı yan ayna dönemine geçiyor. Tek merak ettiğimiz yağmur, kar ve buğu gibi durumlarda dış kısımda bulunan kameralar bundan ne kadar etkileniyor? Eğer ki NHTSA testlerinde sürüşe karşı bir tehlike oluşturmadığı ve rahat kullanımı olduğu söylenirse, 2 sene içerisinde firmaların hızlı dönüşlerini görebiliriz.