İki tarafı da tutan bir senatör grubu Salı günü Çinli telekomünikasyon şirketi ABD yasalarına uymadığı ve Trump yönetimi ile anlaşmadığı takdirde ZTE’ye yeniden yaptırım uygulayacak bir yasa tasarısı sundu. ABD Başkanı Donald Trump, Temmuz 2018’de ZTE’ye satış yapan ABD şirketleri üzerindeki yasağı kaldırmaya karar verdiğinde bazı Cumhuriyetçiler de dahil olmak üzere pek çok Kongre üyesini sinirlendirmiş, bu hamle kanun yapıcıların eleştiri oklarının hedefi olmuştu.
ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri ZTE’nin daha önce yaptığı bir anlaşmayı ihlal ettiğini öne sürmüş ve ABD menşeli malları İran ile Kuzey Kore’ye yasa dışı yollarla gönderirken yakalandığını kaydetmişti. ZTE de yaptırım ihlalleri nedeniyle geçen yıl suçlu olduğunu öne sürmüştü.
ZTE ile ilgili yeni tasarısını Cumhuriyetçi Senatörler Marco Rubio, Susan Collins ve Jerry Moran ile Demokrat Senatörler Chris Van Hollen, Mark Warner, Elizabeth Warren, Doug Jones imzaladı.Ayriyeten tasarı, üst düzey ABD yetkililerinin dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını sona erdirmek için bir anlaşma imzalamaya yönelik Washington’da Çin meslektaşlarıyla müzakere etmesinden sadece birkaç gün sonra geldi. Bununla birlikte ABD, İran’daki ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçladığı Huawei CFO’sunu da iade edilmesi için uğraşıyordu.
Tüm bunların yanında, dün açıklanan yasa tasarısı ABD’li kanun yapıcılarının ZTE ve yaptırımlar hakkındaki ikinci tasarıydı. Eylül ayında uygulamaya konan bir önceki tasarının süresi önceki Kongre oturumu son erdiğinde bitmişti.
Diğer taraftan, geçtiğimiz haftalarda çıkan haberlerde de Huawei ile ZTE’nin 2019’da ABD’de tamamen yasaklanabileceği söylenmişti. Buna göre ABD Başkanı Donald Trump’ın 2019’un Ocak ayı içerisinde hem Huawei hem de ZTE’ye karşı yeni bir yaptırıma hazırlandığı iddia edilmiş, iki Çinli şirketin cihazlarının ülke genelinde yasaklanabileceği aktarılmıştı.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.