Küresel piyasalar bugün açıklanacak ABD iş gücü verilerini beklerken gelen yorumlar dikkat çekiyor. Ekonomi açısından istihdamın artması pozitif görünürken finansal piyasalar için güçlü bir raporun, aynı etkiyi yaratması beklenmiyor.
Çünkü güçlü bir rapor, Mart ayında 25 baz puan daha faiz artıran ABD Merkez Bankası’nın (FED) oranları ve piyasalar için kötü bir haber olacaktır.
Bu hafta açıklanan açık iş sayısı ve işten çıkarma raporları, önemli bir zayıflama göstermişken bugünkü iş gücü raporuna ilişkin korkular artıyor.
Geçen ayın iş verileri oldukça güçlü gelirken Mart raporunun önemli bir düşüşün başlangıcına işaret edeceğine dair endişeler var. Beklentiler, ABD tarım dışı istihdamın Mart’ta 230 bin artarken işsizlik oranının yüzde 3,6’da sabit kalacağı yönünde.
Beklentilerin altında gelecek veriler artan resesyon korkularına eklenirse bunun doları yükseltirken riskli varlıklarda baskı yaratacağı düşünülüyor. Sonuçta gerçekleşmesi durumunda 230 binlik istihdam artışı, Aralık 2020 sonrası en yavaş istihdam yaratma hızını işaretleyecek.
Ayrıca ABD veri cephesinde bir dizi hayal kırıklığı yaratan önemli veriyi izleyecek.
Bu hafta yayımlanan açık iş sayısı beklenmedik bir şekilde yaklaşık iki yıldır ilk kez 10 milyonun altına düşerken işten çıkarmalar da Mart’ta yüzde 320 arttı. Aynı zamanda ISM satın alma yöneticileri endeksi, hem imalat hem de hizmet sektörlerinde beklenenden daha zayıf faaliyet ortaya çıkardı.
Piyasalar, tüm bunların daha geniş bir durgunluk riski anlamına geldiğinden şüpheleniyor gibi görünüyor. Sonuç olarak durgunluk korkularını körükleyen zayıf bir raporun, risksiz ABD Doları ve Japon yeni için iyi ancak Avustralya Doları gibi döngüye duyarlı alternatiflerde kötü olabileceği düşünülüyor.
Tahviller dolar ile birlikte yükselerek getirileri baskılarsa, külçe fiyatlarının kalıcı yön bulmak için mücadele edebileceği öngörülüyor.