İran basını, Hürmüz Boğazı’ndan geçmeye çalışan bir ABD gemisinin vurularak geri çekilmek zorunda kaldığını öne sürerken, bölgedeki gerilim artmaya devam ediyor. Petrol haftaya sakin bir başlangıç yaptıktan sonra bu haberle birlikte yüzde 5 yükselişe geçmişti.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) ise bu iddiayı net bir şekilde reddederken, petroldeki yükseliş normalleşti. TSİ 15:10 sularında Brent petrol yüzde 1,34 yükselirken, ABD ham petrolü yüzde 1,5 yükselişle 103,47 dolar seviyelerinde geziyor.
Fiyatlar zaten kritik su yolundaki arz kesintileri nedeniyle yukarı yönlü seyir izliyordu. Analistler, Hürmüz Boğazı’ndan petrol akışının sınırlı kalmaya devam etmesi halinde fiyatlarda yükseliş eğiliminin süreceğine dikkat çekiyor.
ABD Başkanı Donald Trump, bölgede mahsur kalan gemilere destek sağlanacağını açıklasa da henüz ABD ile İran arasında bir anlaşma sağlanamaması ve sevkiyatın aksaması fiyatları 100 doların üzerinde tutuyor.
İran ordusu ise ABD güçlerine yönelik sert uyarılarını sürdürerek, boğaza giriş yapılması halinde karşılık verileceğini açıkladı. Bu durum jeopolitik risk algısını daha da da artırdı.