Beyaz Saray, yedi yapay zeka araştırma merkezi oluşturmak için 140 milyon dolar yatırım yapacağını duyurdu. Duyuru ile beraber yapay zeka konusunda yeni rehberlik yayınlandı. Duyuru, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in Google’ın ana şirketi Alphabet’in yöneticileriyle görüşmesi öncesinde geldi.
Yatırım, Biden yönetiminin, teknoloji hızla gelişirken yapay zeka (AI) ile ilişkili güvenlik risklerini azaltma ve öncü şirketleri zararı erkenden azaltmaya yardımcı olabilecekleri konusunda etkileme amacının bir parçası oluyor.
OpenAI, Microsoft’tan yapılan bir yatırımla desteklenen , yaygın olarak kullanılan yapay zeka aracı ChatGPT’nin yaratıcısıdır . Antropik ise öne çıkan bir diğer yapay zeka girişimidir. Yapay Zeka yaygın hale geldikçe, Beyaz Saray, devlet kurumları tarafından kullanılmak üzere kılavuzlar yayınlayacağı açıkladı.
Önerilen araştırma merkezleri için finansman, Ulusal Bilim Vakfı’ndan gelecek ve ülke çapında toplam AI araştırma enstitüsü sayısını 25’e çıkaracak. Yapay zeka, ulusal güvenlikten yanlış bilgilendirmeye kadar çeşitli endişelere yol açan sahte görüntüler ve videolar nedeniyle bazı çevrelerde endişe yaratıyor.
Başkan Biden, Nisan ayında Bilim ve Teknoloji Danışmanları Konseyi ile yaptığı toplantı öncesinde, teknoloji şirketlerinin, ürünlerinin halka arz edilmeden önce güvenli olduğundan emin olma sorumluluğu olduğunu söylemişti.
Beyaz Saray, yapay zekayı ele almayı bir öncelik haline getirdi. Geçen yıl yönetim bir “Yapay Zeka Haklar Bildirgesi için Taslak” yayınladı ve daha sonra bir Ulusal Yapay Zeka Araştırma Kaynağının oluşturulmasının ana hatlarını belirledi.