İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırıları devam ederken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) savaşın gidişatı için oldukça önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Cezayir’in sunduğu ateşkes talebi ve sivillere yönelik her türlü saldırıyı kınayan tasarı oylamaya sunuldu.
kolayca yatırım yapın
15 üyeli BMGK toplantısında Cezayir’in sunduğu tasarıyı ABD veto ederken İngiltere “çekimser” oy kullandı. Geriye kalan 13 ülke ise “evet” oyu verdi.
ABD’nin Birleşmiş Milletler Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, yaptığı açıklamada ABD’nin İsrail, Hamas, Mısır ve Katar’la esir müzakeresi yürüttüğünü söyledi ve bu alanda anlaşma yapılması durumunda çatışmalara 6 haftalık bir ara verilebileceğini ifade etti. Greenfield “Doğru zamanda, doğru bir şekilde hareket edelim.” dedi.
Cezayir’in Karar Tasarısı
Cezayir tarafından sunulan tasarıda, Gazze’de acilen insani ateşkes sağlanması gerektiği vurgulanıyordu ve sivillere yönelik düzenlenen saldırılar kınanıyordu. Bunların yanında Filistinlilerin zorla yerinden edilmemesi gerektiği belirtiliyordu.
Tasarıda, savaşın tüm taraflarına insancıl hukuka uyma çağrısı yapıldı ve Gazze’nin tüm bölgelerine engelsiz insani yardım gitmesi gerektiği yer aldı.
ABD’den Yeni Tasarı
Anadolu Ajansı’nın ulaştığı ABD tasarısında, “mevcut koşullarda Refah’a yönelik kara saldırısının sivillere büyük zarar vereceği ve yerlerinden edilmelerine yol açacağı” konusunda uyarı yapılıyor.
ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim, 8 Aralık 2023 tarihlerinde BMGK’de Gazze için ateşkes taleplerini içeren tasarıları veto etmişti.
“Tarih Çok Sert Yargılayacak”
Filistin’in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, “Tarih BM Güvenlik konseyini çok sert yargılayacak.” dedi.
Filistin’de can kaybının 30 bine dayandığını, 69 bin kişinin yaralandığını dile getiren Mansur, İsrail’in değil Filistinli kadın, çocuk ve erkeklerin korunması gerektiğini vurguladı.