ABD’nin 2018 yılı 3. çeyreğine ait büyüme rakamları açıklandı. Buna göre; ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,4 oranında büyüme kaydetti. Beklentiler ise yüzde 3,5 oranında büyümenin kaydedilmesi yönündeydi. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan büyüme rakamlarında hafif bir düşüş yaşanması dikkat çekti.
ABD ekonomisinin büyümesinde temel motorlardan olan kişisel harcamalar ise 3. çeyrekte yüzde 3,5 büyüme kaydetti.Yüzde 3,6 seviyesinden yüzde 3,5’e gerileyen veride, tüketici harcamaları ile ihracatın etkili olduğu açıklandı. ABD ekonomisinin 2. çeyrekte büyümesi ise yüzde 4,2 düzeyinde gerçekleşmişti. 3. çeyrekte yüzde 3,5 oranında büyüme kaydedilmesi, ticaret savaşlarının etkilerinin görülmeye başlandığına işaret etti.
ABD ekonomisinin 2019 yılında daha da yavaşlaması tahmin ediliyor. Trump hükümetinin 1,5 trilyon dolarlık vergi indirim paketi bu noktada ilk etkenlerden birisi olmuştu. Bu indirim paketi, büyümeyi destekleyici etki yaparken, 2019 yılında mali teşviklerin etkisinin sona ermesi ve Çin ile ticaret savaşı, ekonomiyi yavaşlatmaya devam edebilir. Çünkü tüm bu etkenler, imalat sektörünü olumsuz etkiliyor ve doğal olarak ABD ekonomisinin de yavaşlamasına neden oluyor.
ABD’de çekirdek GSYH ise 3. çeyrekte yüzde 1,8 oranında artış kaydederken, beklenti yüzde 1,7 düzeyindeydi.Üçüncü çeyrekte reel GSYİH’deki artış, ihracat ve konut yatırımlarından kaynaklanan negatif etkilerle dengelenen kişisel tüketim harcamaları, özel envanter yatırımı, yerleşik olmayan sabit yatırım, federal hükümet harcamaları ve devlet ile yere yönetim harcamalarından kaynaklandığı belirtildi.
Bu veri, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 oranın (370,9 milyar dolar) artmıştı. Bureau of Economic Analysis tarafından yayımlanan verilere göre; reel GSYİH büyümesindeki yavaşlamanın; ihracatta, durdurulan sabit yatırımlarda ve kişisel tüketim harcamalarında görülen düşüşten kaynaklandı. İkinci çeyrekte düşen ithalat, üçüncü çeyrekte artarken, bu şekilde özel envanter yatırımındaki yükselme ile kısmen dengelendiği ifade edildi.
Açıklanan diğer veri ise dayanıklı mal siparişlerinin Kasım sonuçları oldu. Buna göre; dayanıklı mal siparişleri, Kasım ayında yüzde 0,8 oranında artış kaydederken, beklentiler yüzde 1,6 artış olması şeklindeydi. Ekim ayında da sert bir düşüş kaydeden veri, Kasım ayında 250,8 milyar dolara çıktı. Siparişler, bir önceki aya göre yüzde 4,3 düşerken, savunma dışı havacılık hariç sermaye malı siparişleri yüzde 0,6 düştü. Bu düşüş ise 3 aydaki, 2. düşüş olarak kayıtlara geçti ve sermaye malı siparişlerinin 4. çeyrek büyümesi için destekleyici olmayacağına işaret etti.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.