
Dünya çapında görülen koronavirüs vakası 5 milyonu da geçerken ABD salgın bilançosu bakımında başı çekmeye devam ediyor. Son verilere göre ülkede şimdiye kadar 1,5 milyonun üzerinde vaka ve 93 binin üzerinde ölüm sayısı rapor edildi.
Virüsün tarihi sonucu ise ABD ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4,8 daralarak 2008 krizinden bu yana en büyük düşüşünü görmesi oldu. Fakat dünyanın en büyük ekonomisi için en kötüsü bu değil. Kongre Bütçe Ofisi (Congressional Budget Office) tarafından yayınlanan son rapora göre ABD ikinci çeyrekte %37,7 oranında daralacak.
IHS Markit de birkaç gün önce yayınladığı son raporda küresel GSYİH’nin 2020’de %5,5 daralacağını, ABD ekonomisinin ise ikinci çeyrekte %36,5 ya da daha fazla düşeceğini tahmin etmişti.
Nisan ayında ABD bütçe açığının 2020’de 3,7 trilyon dolara çıkacağını öngören Kongre Bütçe Ofisi, ekonominin ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 37,7 oranında daralacağı yönündeki tahminiyle gündeme geldi. CBO ayrıca istihdam edilenlerinin sayısının 2019’un dördüncü çeyreğindeki rakamdan neredeyse 26 milyon daha az olacağını bildirdi. Kaldı ki geçtiğimiz hafta ABD’deki iki aylık iş kayıplarının toplamının 36 milyonu aştığı görülmüştü.
Pandeminin milyonlarca insanın hayatını etkilediğini belirten CBO, bozulan ekonomik faaliyetin iş kaybı dalgalarına yol açtığını ve II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en uzun genişlemeye son verdiğini kaydetti.
Tahminlere bakıldığında CBO’nun üçüncü çeyrekten sonra işgücü piyasa koşullarının istikrar kazanmaya başladığını tahmin ettiği görülüyor. Üçüncü çeyrekteki %15,7’lik zirvenin ardından işsizlik oranının yavaşça düşmeye başladığı ve 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 10’lara gerileyeceği düşünülüyor.
Ancak bu rakam ülkenin 2019’da rekor düşük işsizlik oranları kaydettiği göz önüne alındığında, pandeminin boyutunu bir kez daha netleştiriyor. Sonuçta ABD geçen yılın Nisan ayında 49 yılın en düşük işsizlik oranı seviyesini kaydetmişti.
CBO ekonominin ikinci yarıda toparlanmaya başlamasını beklerken sosyal mesafenin sürmesinin ekonomik aktiviteyi ve işgücü piyasası koşullarını bir süre için bastırmaya devam edeceğini aktardı.

Faiz oranlarının da bastırılmış ekonomik aktivite, zayıf işgücü piyasası koşulları, Federal Rezerv tarafından alınan önlemler ve yatırımcıların düşük riskli varlıklara olan talebindeki artış nedenleriyle düşük kalması bekleniyor.