Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş bir yılı aşkın zamandır devam ediyor. Savaşta her iki taraftan binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evini terk etmek zorunda kaldı. Ancak bunun bir de ekonomik boyutu var ki bu durum sadece bu iki ülkeye değil tüm dünyaya zarar veriyor.
Bunlardan özellikle Avrupa üzerinde baskı yaratan enerji fiyatlarındaki artış olurken, diğeri tahıl sorunu oldu. Rusya’nın saldırısı nedeniyle haftalarca Ukrayna limanlarında takılıp kalan tahıl gemileri, geçen yıl 22 Temmuz’da Türkiye’nin öncülüğünde imzalanan anlaşma ile yerlerinden ayrılıp, varması gereken yerlere gitmişti.
Birleşmiş Milletler’in (BM) de girişimiyle imzalanan tahıl koridoru anlaşmasıyla tedarik sorunu giderilmiş oldu. Karadeniz Tahıl Koridoru Girişimi’nin geçerlilik süresi 18 Mart’ta sona erecek. Ancak ABD, bu tarihi daha da erteleme konusunda oldukça istekli.
Tahıl Koridoru Anlaşmasının Süresi Uzatılmalı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında tahıl koridoru girişiminin yeniden uzatılmasını desteklediklerini söyledi.
Gıda güvensizliği ile mücadele ve fiyatlarda istikrarın sağlanması için önemli bir araç olan tahıl koridoru anlaşması sayesinde geçen yılın Ağustos ayından bu yana 23 milyon metrik ton tahıl be yağlı tohumun dünya piyasalarına ulaştığını söyledi.
Bunun dört milyon metrik tonunun gelişmekte olan ülkelere gittiğini açıkladı. 16 gemi tahılın ise Dünya Gıda Programı üzerinden Yemen, Etiyopya, Somali ve Afganistan gibi açlık ve gıda kriziyle mücadele eden ülkelere yollandığını belirtti.
Tahıl girişiminden önce küresel buğday ve gübre fiyatlarının yüzde 30 arttığını ifade eden Price, “Karadeniz Tahıl Girişimi başarılı oldu, tahıl fiyatlarını düşürdü, tahıl akışını sürdürttü ve gelişmekte olan ülkelerde milyonlarca gıda sorunu yaşayan insan, akut gıda eksikliğinden kurtuldu. Sonuç olarak, dünyanın Ukrayna tahılına ihtiyacı var.” ifadesini kullandı.