
Covid-19 salgınında 150 bine yakın yurttaşını kaybeden Amerika Birleşik Devletleri, pandemiden en fazla etkilenen ülke konumunda. Worldometers verilerine göre toplam vaka sayısı 4 milyon 372 bin. Kısa süre öncesine kadar salgının merkez üssü New York’tu.
Ancak son günlerde sıralama değişti ve ilk sıraya 459 bin vaka ile Kaliforniya yerleşti. Halen günlük vakalarda rekor kırmasına ve uzmanların karamsar tahminlerine rağmen ABD’de açıklanan birçok veri, toparlanmanın başladığına işaret etti.
ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Haziran ayında dayanıklı mal siparişleri beklenenden daha iyi geldi.
Açıklanan verilere göre geçen ay dayanıklı mal siparişleri %7,3 oranında artış gösterdi. Piyasanın beklentisi %6,9 artış olması yönündeydi. 14 milyar dolar artışa tekabül eden bu yükselişin ardından kaydedilen güncel tutar 206,9 milyar dolar oldu. Bir önceki ay 192,9 milyar dolardı.
Pandeminin artmaya başladığı dönemde düşüş gösteren siparişler Mart’ta %16,6, Nisan’da ise %18,1 oranında gerilemişti. Mayıs ayında ekonominin açılmasının da etkisiyle %15,1 artış gösterdi. Böylelikle üst üste iki aydır artmış oldu.
Haziran ayında ulaşım hariç sermaye malı siparişleri %3,3 artarken, bir önceki ayın verisi %3,7’den %3,6’ya revize edildi. Söz konusu dönemde uçak ve askeri donanımların olmadığı çekirdek sermaye malı siparişlerinde %3,3 oranında artış oldu.
Dayanıklı tüketim malları siparişlerinde 15,4 milyar dolara denk gelen %1,4’lük düşüş oldu. Nakliye ekipmanları siparişlerinde %2,1 oranında azalma oldu.
150 bine yakın insanın öldüğü ABD’de koronavirüsle mücadele kapsamında yeni bir ekonomi paketi üzerinde anlaşma sağlandı.
Elde edilen bilgiye göre Başkan Donald Trump ve Senato’daki cumhuriyetçiler 1 trilyon dolar büyüklüğünde yardım paketi için prensipte anlaşma sağladı. Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, paketin detaylarının tam olarak netleştikten sonra açıklanacağını söyledi. Hazine Bakanı Steve Mnuchin ise büyük kısmının işsizlik yardımı için kullanılacağını belirtti.
Reuters’ta yer alan haberde, ABD’nin test sayısı bakımından zengin olmasına rağmen insanların yeteri kadar faydalanamadığına ve sonuçları almak için günlerce beklediğine dikkat çekiliyor. Sağlık sektörü otoritelerinin tahminlerine göre günde en az 6-10 milyon arasında test yapılması gerekiyor.