ABD’deki dünyaca ünlü Boston Üniversitesi, yaptığı son araştırmasında tepkileri üzerine topladı. Bilim insanlarının laboratuvarda “ateşle oynadığı” yorumunun yapıldığı bir deney gerçekleştirildi. İki koronavirüs varyantı birleştirilerek yeni bir virüs türü ortaya çıkartıldı. Bu virüs türünün denek fareler üzerindeki öldürücülük oranının ciddi bir boyuta sahip olduğu öğrenildi.
kolayca yatırım yapın
Boston’daki araştırmacıların, koronavirüsün Çin’in Vuhan kentinde çıktığı ve henüz varyasyona uğramamış hali ile Omicron varyantını laboratuvar ortamında bir araya getirdiği açıklandı.
Sonuçları geçen hafta makale olarak paylaşılan deneylerde, ABD laboratuvarlarında oluşturulan bu yeni varyantın öldürücülük oranının yüzde 80 gibi çok yüksek bir oran olduğu söylendi.
Araştırmayı yürüten ekip yaptığı savunmada, oluşturdukları yeni mutant varyantın farelerde dramatik sonuçlar gösterse de insanlarda daha az ölümcül sonuç yarattığına dikkat çekti.
Ancak laboratuvar ortamında geliştirilmiş akciğer hücrelerinde diğer koronavirüs varyantlarına nazaran beş kat fazla virüs parçacığı bulunduğu da sonuçlar arasında yer aldı.
Rutgers Üniversitesi’nde görevli Amerikalı moleküler biyolog Richard H. Ebright, değerlendirmesinde laboratuvar ortamında üretilen yeni koronavirüsün görece daha yüksek öldürücülük sergilediğini paylaştı.
“Yasaklanmalı, Ateşle Oynuyorlar”
Söz konusu deneyin yapılmasındaki gerekçenin, koronavirüsün laboratuvar ortamında yaratıldığına dikkat çekmek olduğu belirtildi.
Virüsün 2020 yılında Çin üzerinden tüm dünyaya yayılışının arkasında, yapay bir salgın olduğu yorumu yapıldı.
Ancak Amerikalı araştırmacıların açıkladığı araştırma sonuçları bilim dünyasında kabul görmedi. Dünyanın saygın üniversitelerinden olan Boston, ağır eleştirilerin hedefine alındı.
Eski İsrail Biyolojik Araştırma Enstitüsü Başkanı Shmuel Shapira, araştırmacıları eleştirerek, yürütülen çalışmaların yasaklanmasını savundu.
Shapira, “Yasaklanmalı, ateşle oynuyorlar” şeklinde ifadede bulundu. Makalenin henüz hakem denetiminden geçmediği öğrenildi.