Paratic Piyasalar Mobil Uygulama Icon
Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive
İNDİR

ABD Çin’e Açıkça “Para Manipülatörü” Demese de İzleme Listesinde Tutuyor

Trump yönetimi, açık bir şekilde Çin'i para manipülatörü olarak etiketlemekten kaçınsa da izleme listesinde tutmayı ihmal etmiyor.
ABD Çin’e Açıkça “Para Manipülatörü” Demese de İzleme Listesinde Tutuyor
Yorum

Trump yönetimi, Çin’i ve başka bir ülkeyi para birimi manipülatörü olarak etiketlememeye karar verdi. Ancak Salı günü yapılan Kongre raporunda yönetim, Çin’i ABD ile olan ticaret fazlası ve diğer göstergeleri yakından takip edilen ülkelerin listesinde tutuyor.

Yönetim, hiçbir ülkenin para birimi manipüle ederek ABD üzerinden haksız ticaret avantajı elde etmek isteyenlerin etiketlendiği kriterleri karşılamadığını söyledi.

Rapora Göre Hiçbir Ülke Para Manipülasyonu YapmıyorAncak raporda; Çin, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Vietnam’ın izleme listesinde olduğu açıklandı. Ekim ayında yayımlanan önceki izleme listesinde bulunan iki olan Hindistan ve İsviçre ise kaldırıldı.

1988 tarihli bir yasa uyarınca, Hazine Bakanlığının her altı ayda bir, herhangi bir ülkenin ABD’de ticari avantajlar elde etmek için para birimlerini manipüle edip etmediklerini Kongre’ye bildirmesi gerekiyor. Böyle bir bulgu, ticaret yaptırımlarına yol açabilir. Bir 2016 kanunu ise Hazinenin değerlendirmesinde kullanılacak kriterleri genişletti.

Clinton yönetimi, 1994 yılında Çin’i para manipülatörü olarak etiketledikten sonra hiçbir ülke için bu etiket kullanılmadı.

Clinton Çin'i Para Manipülatörü Olarak Etiketledi2016 kampanyasında Donald Trump, göreve başladığı anda Çin’i bir para manipülatörü olarak etiketleme sözü vermişti. Ancak şimdiye kadar yönetim iki kez yıllık raporda bunu yapmak için beş fırsat yakaladı. Yetkililer bir ülkenin izleme listesine alınmasının yönetimin gayri resmi müzakerelere katılması için baskı getirmesine izin verdiğini iddia ediyor.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, “Hazine Bakanlığı daha güçlü bir büyüme sağlamak ve ticaretin ABD çalışanlarına yardımcı olacak şekilde genişlemesini sağlamak için şiddetle çalışıyor. Hazine, potansiyel olarak adaletsiz döviz uygulamalarını ciddiye alıyor,” şeklinde bir açıklamada bulundu.

En son raporda, bakanlık çeşitli düzenlemeler ve incelemeler yaparak listede yer alan ülke sayısını genişletti.

Bakanlık Çeşitli Düzenlemeler YaptıÜlkenin ABD ile olan ticaret fazlası gibi alanlarında bir düzine inceleme yaparak eğişi düşürdü. Ekim ayında önceki para birimi raporunda özel izleme için altı ülke listelenmişti. Hindistan ve İsviçre’yi yeni izleme listesinden çıkarırken, son rapordaki dört ülke sabit tutuldu. Çin, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Güney Kore, Malezya, Singapur ve Vietnam ise listeye eklendi.

ABD ile Çin, Trump yönetiminin bu ayın başlarında yaptığı görüşmelerin ardından 200 milyar dolarlık Çin malında yükselttiği gümrük vergileri ile cezalandırdı. Bu hamle sonucunda Çin’den de bir gümrük vergisi artırma kararı geldi ve 1 Haziran itibarıyla uygulamaya girmesi bekleniyor. ABD, Çin’i teknoloji çalmak, haksız yere kendi işlerini sübvanse etmek ve ABD şirketlerini Çin pazarına erişmek istiyorsa ticari sırları vermeye zorlamakla suçluyor.

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Grafik Aklında yatırım fikri varsa harekete geç!
GCM Yatırım - Ödüllü ve Lisanslı Yatırım Kuruluşu
Sponsorlu