
Dün ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, piyasaların borç limiti konusunda endişe duymamaları gerektiğini belirtmiş ve daha pek çok konuya değindiği açıklamalar yapmıştı.
ABD ekonomisine dair konuşan Mnuchin, yakın zamanda ABD hükümetinin Çin yetkilileri ile bir telefon görüşmesi yapacağını bildirmişti. Ardından, telefon görüşmelerinin olumlu geçmesi halinde tarafların yüz yüze görüşme sağlayacağı öğrenilmişti.
Mnuchin’in önceden haber verdiği görüşme gerçekleşti ve ABD ile Çin G-20 Liderler Zirvesi’nden sonra ikinci kez telefonda görüştü.Bilindiği gibi aralarında uzun süredir ticaret gerilimi yaşanan ABD ve Çin arasındaki görüşmeler Mayıs ayında karmaşık bir hal almıştı. Ardından Trump ile Jinping geçtiğimiz ay Japonya’daki görüşmede ateşkese varma kararı almışlardı. İki tarafın üst düzey temsilcileri Haziran’da mutabık kaldıkları G-20’den bu yana ikinci görüşmesini Perşembe günü telefondan gerçekleştirdi.
ABD Üst Düzey Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Mnuchin daha önce de Çin yetkilileri ile bir görüşme sağlamış, bu bilgi ABD Ticaret Bakanlığı sözcüsü tarafından teyit edilmişti. Görüşmenin detayları tam olarak bilinmiyorken, Çin Ticaret Bakanlığı’ndan daha fazla bilgi isteği reddedildi.
ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ABD-Çin arasında çok büyük ayrılıklar olduğunu düşünüyor.Ross, iki taraf arasındaki görüşmelerin uzun sürebileceğini belirtti. Diğer bir yandan ABD Başkanı Donald Trump isterse Çin’e ek gümrük vergilerini artırabileceği uyarısında bulunmuştu. Buna gerekçe olarak da Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in hacimli tarım ürünü alımına ilişkin taahhütlere uymadığını öne sürmüştü.
Taraflar arasındaki görüşmede diğer önemli noktalardan biri de hiç şüphesiz Huawei problemiydi. Çinli teknoloji devi Huawei’ye yönelik ABD kısıtlamaları sürüyor.
İki ülke arasındaki gerilim büyük sorunları beraberinde getirirken, 50’den fazla çok uluslu şirket üretimi Çin dışına çıkarma kararı almıştı.Apple, Nintendo ve Dell gibi dev şirketler için de söz konusu olan bu durum, 50’den fazla şirketi etkiledi ve ABD’nin tariflerine boyun eğmemek için pek çoğu üretimde Çin dışına kaydı.
Bir yılı aşkın süredir devam eden ticaret savaşının ABD’yi Çin’den daha çok etkilediği yönündeki bazı görüşler geçtiğimiz günlerde ortaya atılmıştı. Bu iddialara katılan bir ekonomist de Trump’ın izlediği belirsizlik stratejisi yüzünden bu gerilimin hızlı çözülemeyeceğini öne sürdü.