
Çin ile ABD arasındaki gerginlik, çok kısa bir koronavirüs molasının ardından tüm şiddetiyle yeniden başladı. Trump, koronavirüsü Çin’in Wuhan kentindeki viroloji laboratuvarının yarattığını iddia ediyor. Üstelik sadece Trump değil, Avustralya gibi ülkelerden de bu yönde yorumlar gelmesi, Çin’e yeni ticaret savaşı cepheleri yaratıyor.
Bu suçlamalar, Trump’ın Çin’e yönelik tarife tehditlerini de beraberinde getiriyor. Koronavirüs ilerledikçe gerilim artıyor ve her ülke diğerini salgının gerçek kapsamıyla ilgili suçluyor. Dün ise ABD Senatosu’nda ele alınan bir tasarı ile Çinli şirketlerin Amerikan borsalarında işlem görmesini kısıtlayabilecek.
ABD’de işlem gören Çinli teknoloji devi Alibaba hisseleri ise bu haberle birlikte %2 oranından daha fazla değer kaybetti.
Hisseler dünkü kapanışı %2,14 oranında düşüşle 212,16 dolardan yaptı. Bugün açılış öncesi işlemlerde ise %1,51 oranında ekside 208,95 dolardan işlem görüyor. BABA kodlu hisseler, 20 Mayıs’ta 221,15 dolar ile 3 ayın en yüksek seviyesini görmüştü. Dün alınan karar sonrasında hisseler yeniden gerilemeye başladı.
Analistler, ABD-Çin gerginliklerinin Trump’ın Beyaz Saray’da kalıp kalmayacağını gösterecek Kasım seçimleri öncesinde daha da tartışmalı geçebilir. Trump’ın seçimlerde Çin’e karşı duruşuyla öne çıkmak istediğini biliyoruz. Hatta borsaya taşınan bu gerginliklerin, seçimler öncesinde en önemli konulardan olacağı tahmin ediliyor.
Tasarıyı destekleyen Louisiana Cumhuriyetçi Senatör John Kennedy, şirketlerin yabancı bir hükümete ait olmadıklarını ya da kontrol edilmediklerini belgelemeleri gerekeceğini söylüyor.The Chinese Communist Party cheats, and the Holding Foreign Companies Accountable Act would stop them from cheating on U.S. stock exchanges.
We can’t let foreign threats to Americans’ retirement funds take root in our exchanges. pic.twitter.com/71dYQxTgiR
— John Kennedy (@SenJohnKennedy) May 19, 2020
Senato Bankacılığı Komitesi üyesi olan Kennedy, “Çin Komuünist Partisi hile yapıyor ve Holding Yabancı Şirketler Sorumluluk Yasası, ABD borsalarını aldatmalarını engelleyecek,” dedi. Aynı zamanda devlet emeklilik fonları aracılığıyla Amerikalıların Çin pazarına erişiminin sınırlandırılması ve ABD şirketleri tarafından yönetilen hisse endekslerinde yer alan Çinli şirketlere sınır koyulması da bu yasada yer alabilir.
Analistler, bu baskının kaçınılmaz olarak daha fazla Çinli şirketin, ABD dışında başka ülkeleri tercih etmesine neden olacağını da söylüyorlar. Birçoğu, prestijin yanı sıra daha iyi değerlere sahip, daha çekici bir ortam ve daha bilgili bir yatırımcı tabanı neeniyle ABD borsalarında işlem görmek istiyorlar.