
Morgan Stanley’den bir yönetici, artan sayıda hükümetin ve merkez bankasının büyümeyi desteklemek için adımlar attıklarını ancak ABD ile Çin birinci aşama anlaşmaya varamazlarsa, bu politikaların daha az etkili olacağını söyledi. Morgan Stanley’nin Asya Pasifik için ortak yönetici olan Gokul Laroia, bu anlaşmanın yokluğunun küresel olarak ekonomik belirsizliğini artıracağını bildirdi.
Zaten bu belirsizlik, işletmelerin yatırım yapma ve genişletme planlarını geri çekmelerine neden olmuştu ki birçok ülkede yavaşlayan büyümenin temel nedeni buydu.Singapur’daki Morgan Stanley Asya Pasifik Zirvesi’nde yaptığı bir açıklamada Laroia; “Politika ile birleşmiş bir anlaşma, sadece politikadan çok daha etkilidir. Parasal ya da mali politika olup olmamasının etkinliği, bir ticaret anlaşması yapmadığınız zaman ve sadece Asya’da değil tüm dünyada asılı kalan bir belirsizlik varsa çok daha düşük olur.” dedi.
Örneğin Çin Ticaret Bakanlığı, iki tarafın mevcut tarifeleri aşamalı olarak iptal etmeyi kabul ettiğini söylerken ABD Başkanı Donald Trump, bu tarifeleri geri almayı kabul etmediğini açıkladı. Salı günü de Trump, bir anlaşma yapılmadığı takdirde Çin malları için tarifeleri yükseltmekle tehdit etti. Tüm bu gelişmelere rağmen Morgan Stanley yöneticisi, ekonomiye ve finansal piyasalara fayda sağlayacak bir “birinci aşama” anlaşmasının yapılacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.
“Dolayısıyla bir anlaşma yapılırsa, hem makro hem de piyasalar için kısa vadeli beklentiler üzerinde oldukça olumluyuz.” ifadeleriyle devam etti. Bu arada Pimco da ABD ile Çin arasında birinci aşama anlaşma konusunda iyimser açıklamalarda bulunmuştu. Küresel yatırım yönetimi şirketi birinci aşama ticaret anlaşmasının bu yıl Noel’den önce imzalanabileceğini öngörmüş, açıklamalarla beklentileri artırmıştı.