Amerika Birleşik Devletleri, Gazze’deki milyonlarca insana hayat kurtarıcı yardımların ulaştırılması için “çatışmalara ara verme” çağrısında bulunan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını veto etti.
kolayca yatırım yapın
ABD “Hayır” Dedi
Konsey’in 15 üyesinden 12’si Brezilya’nın öncülük ettiği metin lehinde oy kullanırken, sadece ABD aleyhte oy kullandı. Rusya ve İngiltere ise çekimser kaldı.
Konsey’in beş daimi üyesinden herhangi birinin ‘hayır’ oyu kullanmasının, Konsey’in önüne getirilen herhangi bir tedbirin uygulanmasını durdurduğu biliniyor. Konseyin daimi üyeleri Çin, Fransa, Rusya Federasyonu, İngiltere ve ABD olarak sıralanıyor.
Karar tasarısında BM ve insani yardım ortaklarının Gazze’ye erişimini sağlamak amacıyla çatışmalara ara verme çağrısında bulunulmaktaydı. Hamas’ın saldırılarının yanı sıra sivillere yönelik her türlü şiddet kınanıyordu.
Rusya: Herkes Olacakların Sorumluluğunu Taşıyor
Oylama öncesinde Rusya tarafından önerilen acil, kalıcı ve tam ateşkes ile sivillere yönelik saldırıların durdurulması çağrısında bulunan iki değişiklik önergesi Güvenlik Konseyi tarafından reddedildi.
Karar tasarında önerdiği değişiklikler kabul edilmeyen Rusya Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Rusya’nın bu konudaki karar taslağını desteklemeyen herkesin olacakların sorumluluğunu taşıdığını söyledi. Mevcut taslağın ateşkes için net bir çağrı içermediğini ve akan kanı durdurmaya yardımcı olmayacağını vurguladı.
Rusya’nın önerdiği değişikliklerin Gazze’de sivillere ve altyapıya yönelik ayrım gözetmeksizin yapılan saldırıların sona erdirilmesini, ablukanın kınanması çağrısında bulunulmasını ve insani ateşkes çağrısı için yeni bir madde eklenmesini içerdiğini söyledi.
ABD: İsrail’in Meşru Müdafaa Hakkına Değinilmedi
ABD cephesi ise tasarıyı İsrail’in meşru müdafaa hakkına değinilmediği için veto ettiğini açıkladı. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, ülkesinin veto kararını Konsey salonunda “Bu karar İsrail’in meşru müdafaa hakkından bahsetmiyor.” diyerek açıkladı.
İsrail’in meşru müdafaa hakkının Konsey tarafından terör saldırılarına ilişkin önceki kararlarda teyit edildiğini hatırlatarak “Bu karar da aynısı yapılmalıydı.” dedi.
ABD’nin kararı desteklemese de krizle ilgili olarak tüm Konsey üyeleriyle yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğini belirtirken “Tıpkı medya mensupları, insani yardım çalışanları ve BM görevlileri de dahil olmak üzere sivillerin korunması ihtiyacını yinelemeye devam edeceğimiz gibi.” şeklinde konuştu.
Thomas-Greenfield ayrıca ABD’nin Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey yetkililerin ziyaretleriyle sahada da diplomasi yürüttüğünü belirtti.
İngiltere Neden Çekimser Kaldı?
İngiltere Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise ülkesinin, metnin İsrail’in meşru müdafaa hakkı konusunda daha net olması gerektiği ve Gazze’yi kontrol eden aşırılıkçı grup Hamas’ın Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı gerçeğini göz ardı ettiği için kararda çekimser kaldığını ifade etti.
İnsani krizi hafifletmek, sivillerin korunmasını sağlamak ve “iki devletli çözümün vaat ettiği barış ve istikrar için çalışmak üzere” tüm ortaklarla birlikte çalışmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.
BMGK Rusya’nın 16 Ekim tarihinde sunduğu ve Gazze’de insani ateşkes talep eden tasarıyı da reddetmişti.