
3 Kasım’da Amerika Birleşik Devletleri’nin 46. başkanı için seçimlere gidilecek. Şu an başkan olan Cumhuriyetçi Donald Trump’ın karşısında güçlü rakibi Demokrat Joe Biden bulunuyor. Anketler 77 yaşındaki Biden’ın kazanma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.
ABD seçimleri sadece Amerikan halkını değil Avrupa’nın ve hatta dünyanın da odağında yer alan önemli bir konu. Ekonomistler seçim sonuçları ne olursa olsun piyasaların etkileneceğini söylüyor.
Berenberg Bank’ın Baş Ekonomisti Holger Schmieding’e göre ABD’nin iç siyaseti Avrupa ekonomisi için önemli bir risk unsuru.
Önemli eyaletlerde sandıktan çıkan sonuçların birbirine yakın olması durumunda son sözü Yargıtay’ın söyleyebileceği ve bu süreçte finans piyasalarının kötü etkileneceği düşünülüyor. Saxo Bank’ın baş ekonomisti Steen Jakobsen ise piyasaların seçim olasılıklarını küçümsediğini belirtti.
CNBC’ye değerlendirmede bulunan Jakobsen, bu yıl yapılacak seçimlerin daha öncekilere kıyasla en büyük siyasi risk oluşturmasından korktuklarını dile getirdi.
Trump’ın seçilmesi halinde Çin ile devam eden ticaret savaşının daha da kötü duruma gelebileceği en olası faktörler arasında gösteriliyor. Ticaret savaşının yeniden alevlenmesi ile hem ABD hem de Avrupa ekonomisine büyük darbe olacak.
Trump’ın yeniden seçilmesi bazı konularda AB ile ticari ilişkilerin bozulması anlamına gelecek.Eurostat verilerine göre 2019 yılında Avrupa Birliği, ABD ile olan ticaretinde 180,3 milyar dolar fazla vermişti. Geçen yıl AB’nin ABD’ye ihracatı 384 milyar Euro, ABD’nin AB’ye yaptığı ithalat ise 232 milyar Euro’ydu. Analistler mal ve hizmet ticaretinin her iki taraf için de önemli olduğunun altını çiziyor.
Holger Schmieding Biden’ın zaferinin Avrupa için bir başka meydan okuma olabileceğini söyledi. “Demokrat taraması potansiyel olarak ABD’deki büyük vergi artışları ve ABD eğilimindeki büyümeyi azaltabilecek ve ihracata yönelik Avrupa’yı etkileyebilecek aşırı işgücü piyasası düzenlemelerinin önünü açabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Bunun anında Biden, Trump’ın vergi indirimlerini sona erdirerek daha fazla vergi artışı yapabilir. Birçok ekonomist bunun ABD büyümesi için olumsuz bir durum olacağını söylüyor. Öte yandan tam tersini düşünen isimler de mevcut. UBS analistleri, Biden’ın gelmesi halinde ABD dış pazarının canlanacağını düşünüyor.