İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde dün meydana gelen patlamanın ardından ABD’nin ünlü gazetelerinden olan New York Times’ın konuya ilişkin yaptığı haber Türkiye’de büyük tepki topladı. İstanbul’daki saldırıda şu ana kadar 6 kişinin hayatını kaybettiği ve 81 kişinin yaralandığı açıklandı.
kolayca yatırım yapın
New York Times’ın haberini değerlendiren TRT Haber, Dış Politika ve Güvenlik Uzmanı Ömer Özkizilcik’in görüşüne yer verdi. Özkizilcik, New York Times’ın yaptığı haberin ve haberi sosyal medya üzerinden veriliş şeklinin aslında Batı’nın teröre karşı olan sorunlu görüşü olarak değerlendirdi.
Türkiye’de Terör Örgütü Yasakları Sivil Ölümlerinden Sonra Yapılıyor
Özkizilcik, Türkiye’nin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olması ve uluslararası konumu sebebiyle PKK’nın, hem NATO’da hem de Avrupa Birliği’nde (AB) bir terör örgütü olarak kabul edildiği kaydederek şöyle ekledi;
“Ancak PKK’nın batılı ülkelerde yasaklanma sürecine baktığımızda, bu yasaklamalar PKK’nın batılı ülkelerde yaptığı eylemler sonrasında gerçekleşmiştir.”
Almanya’daki PKK üyelerinin Alman otobanlarını kapatıp eylem yaptığında bile örgütün yasaklandığına işaret eden Özkizilcik, Türkiye’de ise aynı durumun sivillerin öldürüldükten sonra olduğunu belirtti.
Özkizilcik’in TRT’ye verdiği demeçte New York Times’ın İstiklal Caddesi’ndeki saldırıyı ele alma biçimini bahsi geçen mentalitenin dışa vurumu olarak öne sürdü.
Türkiye’yi Hedef Alan Terör Saldırılarını Meşru Gören Kesim Var
TRT Haber Editörü Mehmet Kancı da New York Times gazetesinin İstanbul’daki terör saldırısını haberleştirirken kullandığı dili yorumladı. Basın kuruluşunun NATO müttefiki ülkede faaliyet gösterdiğini anımsatan Kancı, yadırganması ancak şaşırılmaması gereken bir üslup olarak tanımladı.
Kancı açıklamasında “Batı ülkelerinin siyaset, bürokrasi ve basın dünyalarında Türkiye’yi hedef alan terör saldırılarını meşru gören çevrelerin varlığı aşikardır. Hatta bu yalnızca günümüzün meselesi değildir.” ifadelerini kullandı.
Söz konusu haber paylaşımında New York Times, “Her yıl dünyanın dört bir yanından Türkiye’yi ziyaret eden on milyonlarca turistin çoğu, Pazar günkü bombalamanın gerçekleştiği bölgede vakit geçiriyor.” ifadeleri ile sosyal medya kullanıcıları tarafından tepki topladı.
Haber, “Turist Rehberi Kitapçığı” Metnini Andırıyor
Kancı, haberin sadece sosyal medya paylaşımında değil içeriğinin de aynı üslup ile devam ettiğini belirterek, haberin başlığını ve devamını turist rehberi kitapçığı olarak yorumlayarak şöyle konuştu;
“New York Times haberinin, başlığını ve devamındaki 17 satırı yakından inceleyecek olursak, terör eyleminin içeriği ya da terörist saldırıyı düzenleyenlerden ziyade, İstanbul ve İstiklal Caddesi’nin ekonomik önemi üzerine yoğunlaşmış, “turist rehberi kitapçığı” metnini andıran bir anlatım tarzıyla karşılaşıyoruz.”
Kancı durumu, geçmişten bugüne gelen sakat zihniyetin günümüzdeki dışa vurumu olarak değerlendirdi. New York Times’ın uluslararası konjonktürlerin etkisi altında olduğunu yineleyerek, editoryal kadronun bir kısmının Türkiye’ye ve ülkedeki terör tehdidine bakış açısını yansıttığını ekledi.