Eurasia Group’ta baş danışman olarak görev yapan ve küresel ilişkilerde uzman olan Robert Kaplan, ABD – Çin arasındaki mevcut konularla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Donanması, ordusu ve hava kuvvetlerinin gücüyle Çin’in daha çok çok kutuplu istikrarsız bir askeri ortam ile sonuçlandığını söyleyen Kaplan, ABD’nin Asya’da askeri ve ekonomik olarak yükselen Çin için yer açması gerektiğini dile getirdi. Fakat asıl sorunun ne kadar yer açılması gerektiği olduğunu vurgulayarak; “ve Asya’yı tek kutupludan çok kutuplu bir güvenlik dünyasına dönüştürmek için fazlasıyla incelikli bir politika lazım” dedi.
Çok satanlar listesine girmiş 18 tane dışişleri ve seyahat ile ilgili kitabın yazarı Robert Kaplan, ABD – Çin ilişkileri hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu.Cumartesi günü Singapur Zirvesi’nde konuşan Kaplan, ABD’nin azalan gücünün istikrarı düşürecek olsa da Asya-Pasifik bölgesinde yükselen askeri güç Çin’e yer açması gerektiğini söyledi. Şu anda Eurasia Group’un baş danışmanı olan Kaplan, Asya’nın güvenlik için yalnızca ABD’ye güvenmediğini Çin’in güçlenen donanması, ordusu ve hava kuvvetlerinin çok kutuplu istikrarsız bir askeri ortam oluşturduğunu kaydetti.
ABD’nin askeri ve ekonomik olarak yükselen Çin’e yer açmak zorunda olduğunu vurgulayan Kaplan, Çin ordusunun yükselişinin inkar edilemeyeceğini ifade etti. Kaplan’ın bu noktada; “ABD, Asya’da ekonomik ve askeri olarak yükselen Çin’e yer açmak zorunda, asıl soru ne kadar yer açması gerektiği” şeklindeki sözleri dikkat çekti.
Trump’ın Hint-Pasifik stratejisinin bir parçası olan fon, teknoloji, altyapı ve enerji alanındaki girişimler için ayrılacaktı. İlaveten; ABD’nin serbest ve açık bir Hint-Pasifik bölgesi stratejisinin, Çin’in Bir Kuşak Bir Yol projesi kapsamında etkisini güçlendirmek için Güneydoğu Asya ve diğer bölgelerle ticaret ilişkilerini sağlamlaştırma çabaları ile eş zamanlı olarak gerçekleşmesi gözden kaçmamıştı.
Tabii, Çin’in trilyon dolarlık projesine kıyasla Washington’ın 113 milyon dolarlık fonu çok minimal düzeyde kaldı. Diğer taraftan, siber çatışma ve siber rekabet konularına da değinen Kaplan, siber saldırıların daha önce görülmemiş ölçeklerde sınırların ötesine çıkacağını da belirtti.
Konuyla ilgili düşüncesini de; “şimdiye kadar görmediğimiz ölçekte büyük çaplı siber saldırılara maruz kalabiliriz, bu bir ülkenin elektrik şebekesini kesmek ya da borsasını etkisiz hale getirmek gibi geleneksel bir askeri tepki ortaya çıkartabilir” sözleriyle aktardı.
Ayrıca siber alanda ABD ile diğer ülkeler arasında başka rekabet biçimlerinin de doğacağını söyleyen Kaplan, buna örnek olarak ABD Çin arasındaki 5G yarışını gösterdi. Kaldı ki bu ay yapılan Deloitte çalışması da Çin’in son yıllarda 5G teknolojisi kapsamında ABD’den 24 milyar dolar daha fazla harcama yaptığını göstermiş, bu farkın ticaret savaşının başlamasında önemli bir faktör olduğu öne sürülmüştü.
Ücretsiz VİOP deneme hesabı açın ve 100.000 lira sanal para ile risk almadan nasıl yatırım yapacağınız öğrenin.