
Dünya Bankası’na göre Vietnam’ın AB ile yapılan bir ticaret anlaşmasının tüm avantajlarından yararlanması için büyük yasal boşlukları doldurması ve kilit uygulama konularını ele alması gerekiyor.
Reuters bugün yayınlanan rapora işaret ederek Dünya Bankası’nın yakında yürürlüğe girecek EVFTA’nın (AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması) 2030 yılına kadar Vietnam’ın GSYİH’si ile ihracatını sırasıyla yüzde 2,4 ile 12 oranında artırabileceğini söylediğini belirtti.
Ayrıca 2030’a kadar 100 bin-800 bin insanı yoksulluktan kurtarabileceğini ekledi.
Bu faydaların, ülkenin koronavirüs pandemisi ortasında karşılaştığı zorluklar nedeniyle özellikle acil olduğu vurgulandı.
Ayriyeten Vietnam’ın tarife dışı anlaşmalara uyumu kolaylaştırmak için kapsamlı bir ekonomik ve kurumsal reform gündemini teşvik ederse EVFTA ve CPTPP gibi yeni nesil ticaret anlaşmalarından daha fazla yararlanabileceğini savundu. Raporda bu tür reformların 2030 yılına kadar GSYİH’yi temel senaryoya göre %6,8 oranında yükselten bir “verimlilik artışı” ile sonuçlanacağı tahmin edildi.
Vietnam Dünya Bankası Ülke Direktörü Ousmane Dione;
“Vietnam yasal ve uygulama kapasitesi boşluklarını kapatmak için kararlı bir şekilde hareket edebilirse, doğrudan faydalarının ülke tarihinde en büyük olduğu tahmin edilen bir ticaret anlaşmasından yararlanabilir.”
Vietnam yasama meclisinin, ABD’den sonra en büyük ikinci ihracat pazarı olan AB ile ticaret yapılan malların %99’unda tarife indirimleri görecek anlaşma için son onayını vermesi bekleniyor. Ülkenin ticaret bakanı da anlaşmanın Temmuz ayında yürürlüğe girmesini beklediğini söyledi.
Vietnam Genel İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre GSYİH ilk çeyrekte yüzde 3,82 büyüyerek 10 yılın en düşük hızını kaydetmişti. Kurum direktörü ilk çeyrek sonuçlarının, dünyadaki ekonomik gerileme, petrol fiyatlarındaki çöküş, artan jeopolitik gerilimler ve özellikle de Covid-19 göz önüne alındığında cesaret verici sonuçlar olduğunu söylemişti.