Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

AB’nin İç Pazarını Korumak Amacıyla Getireceği Kotalar Türk Çelik Sektörüne Darbe Vurabilir

AB iç pazarını korumak amacıyla inşaat çeliği ithalatına kota getirmeye karar verdi. Kota taslağının kabul edilmesi halinde Türk çelik sektörü küçülme tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.
AB’nin İç Pazarını Korumak Amacıyla Getireceği Kotalar Türk Çelik Sektörüne Darbe Vurabilir
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye, dünyanın en büyük sekizinci çelik üreticisi ülkesi konumunda. Ancak son dönemde yaşanan gelişmeler ve buna eklenecek olan yeni kurallar çelik sektörüne darbe vurabilecek nitelikte.

Avrupa Birliği (AB), iç pazarını korumak amacıyla çelik ürünleri ithalatına kota uygulanmasına karar verildi. Söz konusu kotaların oylaması bugün yapılacak ve eğer uygulamaya konulursa, AB’ye yaptığımız çelik ihracatında %60 oranında daralma olması bekleniyor.

Türk çelik sektörünü olumsuz anlamda etkilemesi öngörülen kota taslağı, özellikle inşaat çeliğinde sert kısıtlamaları içeriyor.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Daralan iç pazar ve ek gümrük vergileri nedeniyle bitme noktasına gelen ABD ihracatının ardından, şimdi de en büyük pazarlarımızdan biri olan AB ihracatı tehlike altında. Türk çelik üreticilerinin daralan talep nedeniyle vardiya sayılarını düşürdüğü ve bakım çalışmalarına giderek üretimi azalttığı bir dönem içerisindeyiz.

AB’nin özellikle inşaat çeliğinde ülkemize uygulamayı planladığı kotaların daha fazla üretim düşüşüne yol açacağı tahmin ediliyor. Uzmanlar son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan gelişmelerin de çelik pazarında daralmaya sebep olduğunu belirtiyor.

Çelik ürünlerine getirilen ek verginin ardından, ABD ihracatında %50 daralma olmuştu.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==Türkiye bu açığını AB pazarına yoğunlaşarak kapatmaya çalıştı. Ancak kota uygulamasının getirilmesi ile bu pazarın da %60 oranında küçüleceği tahmin ediliyor. Avrupa Çelik Birliği (Eurofer) tarafından açıklanan rakamlara göre, 2018 yılın Kasım ayı itibarıyla AB, Türkiye’den 797 bin ton inşaat çeliği aldı.

GCM Yatırım Banner

Bu rakam 2017 yılının sonunda 400 bin ton civarında açıklanmıştı. Geçen senenin ilk 11 ayında neredeyse ikiye katlanan bu rakamlar, Türkiye’nin AB çelik ithalatında ilk sırada yer aldığını gösterdi. AB’nin kota uygulamasının üç yıllık süre için geçerli olacağı ve 2021 yılının Temmuz ayında sonra ereceği belirtildi.

Kota uygulamasının taslak metnine göre Türkiye’nin AB’ye yapacağı çelik ihracatı Şubat-Haziran arasında 289,119 ton olarak belirtildi.

Png;base64,iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAABAAAAAJCAQAAACRI2S5AAAAEElEQVR42mNkIAAYRxWAAQAG9gAKqv6+AwAAAABJRU5ErkJggg==İkinci fazda 301,538 ton ve üçüncü fazda 316,614 ton inşaat çeliği kotası uygulanacak. Eğer bu kotalar aşılırsa ek %25 vergi uygulanacak. Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Adnan Aslan, söz konusu kotaların yılın ilk birkaç ayı içerisinde dolacağını söyledi.

Güncel Emtia Fiyatlarını Görmek için Tıklayın

Yapılacak oylamada bazı AB ülkelerinin hayır oyu kullanmasının beklendiğini ve bizim de Ticaret Bakanlığı nezdinden gerekli çalışmaları sürdürdüğümüzü anlattı. İç piyasanın zaten kötü olduğunu söyleyen Aslan, AB’nin çok önemli bir piyasa olduğunu, kota taslağının kabul edilmesi halinde kaybımımızın büyük olacağını dile getirdi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.