
Koronavirüsün dünya genelindeki vaka artış hızı saatler içinde dahi büyük değişimler kaydediyor. Ortak bir yaşam savaşı haline gelen bu süreçte ekonomilerde açılan yaralar kolayca kapatılmayacak duruma geldi.
Öyle ki Avrupa ülkeleri daha önce benzerine rastlanmamış ekonomik kötüleşmelerle başa çıkmaya çalışıyor. Vaka ve ölümler artsa da ekonominin aktif olması şu durumda bir mecburiyet halini alıyor.
Bugün Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Lagarde’dan bölge ekonomisine ilişkin endişe verici tahminler gelmiş, genel beklentilere paralel şekilde daralmanın muhtemel olduğu bir kez daha vurgulanmıştı. Bu durumda dikkatler krizle etkin bir mücadele için daha fazla destek ihtimaline odaklandı.
AB Komisyonu’ndan 750 Milyar Euro’luk Yeni Teşvik Hamlesi Geldi
Covid-19 salgını Avrupa ekonomisini tarihin en ciddi resesyon tehlikesi ile karşı karşıya bıraktı. Hem bu durumun etkilerini hafifletmek hem de oldukça sarsılan İtalya’nın AB bloğunda kalmasını sağlamak için harekete geçen Komisyon, yeni bir adım attı.
Tarihinin en büyük teşvik paketini sunmaya hazırlanan AB Komisyonu, bütçe planına yönelik detayları ilk etapta paylaşmasa da daha sonradan miktarın 750 milyar Euro olduğu öğrenildi.
Today we will put forward a revamped long-term #EUbudget and recovery plan.
They are our instruments to build a modern, clean and healthy economy, which secures the livelihoods of the next generation.
Stay tuned and follow live on Twitter. #StrongerTogether pic.twitter.com/cXgZEBVhPa— European Commission ?? #UnitedAgainstCoronavirus (@EU_Commission) May 27, 2020
Söz konusu teşvik paketinin 500 milyar Euro’luk kısmı AB üyesi ülkelere hibe sağlamak amacıyla kullanılacak. Geri kalan 250 milyar Euro’su ise kredi ihtiyacını karşılamaya ayrılacak. Bir süredir dikkatleri üzerine çeken bu planın AB Parlamentosu’na Çarşamba günü sunulması bekleniyordu.
Kaynağı belli olmasa da, İtalya’nın bu devasa paketten acil hibe ile 82 milyar Euro ve düşük faizli kredi şeklinde 91 milyar Euro’ya kadar fon alacağı iddia edildi. Programın fon ihtiyacının ortak tahvil ihracından karşılanacağı biliniyor.
İtalya dışında salgından en büyük vurgunu yiyen ve 27 bini aşkın ölüm kaydeden İspanya’nın da bu programdan 77 milyar Euro hibe ve 63 milyar Euro ile yararlanmak istediği öğrenildi. Yunanistan ve Fransa da aynı paketten faydalanmak isteyenler ülkeler arasına adını yazdırmış bulunuyor.
Gelişmelerle birlikte İtalya’nın 10 yıllıklarının faizi 9 baz puan geriledi ve %1461 ile son 2 ay içindeki en büyük gerilemeyi kaydetti;

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyu açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında önemli noktalara işaret etti.
“The #NextGenerationEU recovery instrument turns the challenge we face into an opportunity, by supporting the recovery and investing in our future.”
▶️ Watch the press conference by President @vonderleyen on the recovery plan and the long-term #EUbudgethttps://t.co/2FG2nIfQus
— European Commission ?? #UnitedAgainstCoronavirus (@EU_Commission) May 27, 2020
Öte yandan Leyen, AB ve tüm dünyada deprem etkisi yaratan bu zorluğa karşı birlik olmak konusunda ısrarcı davrandı. Bu çabasının altında yatan amaç pandemi etkilerinden daha az zarar almaktı. Bunun yanı sıra ciddi kamu borcu altında kalan ve %4,7 daralan İtalya’nın hem Euro Bölgesi hem de AB üyeliğinin askıya alınma ihtimali bulunuyordu ve Leyen bu durumu engellemek için harekete geçti.